Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι σίγουρες ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο να δίνουν 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε πιο φτωχές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2023, τρία χρόνια αργότερα από τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με ένα επίσημο σχέδιο που ανακοινώθηκε. Πλησιάζοντας στην COP26 οι πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, κάνουν αγώνα δρόμο για να φανούν συνεπείς, έστω και εκπρόθεσμα, στις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει το 2009, να ενισχύσουν με 1οο δισ. δολάρια ως το 2020, τις φτωχές χώρες του πλανήτη που πλήττονται από την κλιματική κρίση που δεν έχουν προκαλέσει.

Η συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης

Οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει  ως «ντροπή» , το γεγονός πως οι ανεπτυγμένες χώρες δεν κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες στον κόσμο, οι οποίες παλεύουν με μια κλιματική κρίση που δεν την προκάλεσαν αυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν το 2009 ότι τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια ετησίως θα παρέχονται ετησίως από πηγές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έως το 2020, προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη που έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 και θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο στις συνομιλίες Cop26, που ξεκινούν στη Γλασκώβη αυτήν την Κυριακή

Το σχέδιο του Καναδά και της Γερμανίας

Το σχέδιο παροχής χρηματοδότησης για το κλίμα (Climate Finance Delivery Plan) ετοιμάστηκε από τον Καναδά και τη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, της χώρας που φιλοξενεί την COP26. Οι συντάκτες του είναι σίγουροι  ότι περισσότερα από 100 δισ. δολάρια θα παρασχεθούν από το 2023 έως το 2025.

Το σχέδιο, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι παραμένει ένα έλλειμμα μεταξύ της χρηματοδότησης που πιθανότατα θα παρασχεθεί φέτος και του επόμενου έτους και του στόχου των 100 δισ.  δολαρίων ετησίως, το οποίο όμως θα κλείσει μέχρι το 2023, όταν οι νέες συνεισφορές, οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί, θα τεθούν σε ισχύ. Μέχρι το 2025, σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό που θα απευθύνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να φτάσει τα 117 δισ. δολάρια.

Η χρηματοδότηση του κλίματος είναι ένα κρίσιμο θέμα της συνόδου κορυφής, η οποία θα ήθελε να δει πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις των χωρών προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση.

Όμως η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων έως το 2020, ένας στόχος που είχε τεθεί το 2009 στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, δείχνει πώς οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν στο παρελθόν μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για ορισμό νέων στόχων προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια για το κλίμα.

Ο Αλοκ Σάρμα, ο Βρετανός υπουργός που θα προεδρεύσει της Cop26, δήλωσε: «Το σχέδιο  καθορίζει πώς οι ανεπτυγμένες χώρες θα επιτύχουν τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση της χρηματοδότησης του κλίματος ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου ως πρόεδρος της Cop26. Αυτό το σχέδιο αναγνωρίζει την πρόοδο, βάσει ισχυρών νέων δεσμεύσεων για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό το σχέδιο παρέχει σαφήνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Είναι ένα βήμα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερη σιγουριά για προβλέψιμη υποστήριξη ».

Η κριτική από τις φτωχές χώρες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

Οι συντάκτες του 12σέλιδου σχεδίου ανέφεραν πως αναμένουν από τις ανεπτυγμένες χώρες να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο προς τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων το 2022 και πως είναι σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το 2023. «Τα στοιχεία μας δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσουμε πιθανότατα να κινητοποιήσουμε περισσότερα από 100 δισ.  δολάρια τον χρόνο», αναφέρεται στο σχέδιο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αφρικανικές χώρες πιστεύουν πως η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο και πλέον, στα 1,3 τρισ. δολάρια τον χρόνο έως το 2030, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα ένας σημαντικός Αφρικανός διαπραγματευτής για το κλίμα.

Ο διευθυντής του thinktank Power Shift Africa στο Ναϊρόμπι,Μοχάμεντ ‘Αντοου, μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian» επέκρινε το σχέδιο: «Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα δεν είναι μόνο σανίδα σωτηρίας για τις φτωχές και ευάλωτες κοινότητες στην πρώτη γραμμή μιας κλιματικής κρίσης που δεν προκάλεσαν, είναι επίσης το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι πλούσιες χώρες για να σταματήσουν το τέλος της συμφωνίας στο Cop26. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπόσχονται ότι αυτή η χρηματοδότηση για το κλίμα θα παρέχεται και κάθε χρόνο καθυστερούν και σέρνουν τα πόδια τους».

Τόνισε ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν λιγότερα από όσα ξόδευε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σιδηροδρομική του σύνδεση HS2. «Είναι εντελώς ντροπιαστικό και η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ακόμη σύντομη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να την χαρακτηρίσει ως «αποστολή που ολοκληρώθηκε». Τα φτωχά έθνη δεν θα εξαπατηθούν και οι ηγέτες του ανεπτυγμένου κόσμου πρέπει να τραβήξουν το δάχτυλό τους και να βάλουν αυτά τα χρήματα στο τραπέζι, για να είναι πετυχημένη η Cop26», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green