Μια ημέρα μετά την κυβερνοεπίθεση που οδήγησε σε μεγάλες ουρές έξω από τα πρατήρια καυσίμων, η Τεχεράνη υποστήριξε ότι επρόκειτο για προβοκάτσια πίσω από την οποία κρύβονται «κρατικοί παράγοντες».

Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα Predatory Sparrow («αρπακτικό σπουργίτι»), η οποία δήλωσε με ανάρτησή της στο Telegram ότι το χακάρισμα «ήταν αντίδραση στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις του τρομοκρατικού καθεστώτος του Ιράν εναντίον των ανθρώπων της περιοχής και όλου κόσμου».

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραίσι ισχυρίστηκε ότι στόχος της επίθεσης ήταν να «προκαλέσει δημόσια οργή», ενώ ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου, Αμπολχασάν Φιρουζαμπάντι υποστήριξε ότι πρόκειται για επίθεση ξένης χώρας, την οποία όμως δεν κατονόμασε.

Οι χάκερ παραβίασαν το ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει στους Ιρανούς να αγοράζουν καύσιμα με επιδότηση.

Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, μόνο το 5% των 4.300 πρατηρίων στο Ιράν είχαν επανασυνδεθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αν και οι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να αγοράζουν καύσιμα χωρίς δελτίο, σε υψηλότερες όμως τιμές.

Οι Predatory Sparrow ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για το χακάρισμα ηλεκτρονικών πινακίδων σε αυτοκινητοδρόμους, οι οποίες πρόβαλλαν το μήνυμα «Χαμενεΐ, πού είναι η βενζίνη μας;» – μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κυβερνοεπίθεση στα πρατήρια καυσίμων ήρθε λίγες ημέρες πριν την επέτειο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 ως αντίδραση στις αυξημένες τιμές καυσίμων, κινητοποίηση στην οποία η αστυνομία φέρεται να σκότωσε εκατοντάδες διαδηλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple – Μάσκα mixed reality για παιχνίδια, επικοινωνία και περιεχόμενο
Τεχνολογία |

Apple: Μάσκα mixed reality προσανατολισμένη σε παιχνίδια, επικοινωνία και περιεχόμενο

Το σχεδιαζόμενο mixed reality headset της Apple θα διαθέτει πολλαπλούς επεξεργαστές, υψηλής ανάλυσης οθόνες αλλά και ένα εντελώς νέο, αποκλειστικό App Store για την αγορά απευθείας εφαρμογών.

Alibaba – Το «φρένο» στην ανάπτυξη οδηγεί σε αλλαγή δομής και οικονομικού διευθυντή
Διεθνή |

Alibaba: Το «φρένο» στην ανάπτυξη φέρνει αλλαγές σε δομή και οικονομικό διευθυντή

Η Alibaba σκοπεύει να σχηματίσει δύο νέες μονάδες – μία για το διεθνές ψηφιακό εμπόριο και μία ξεχωριστή για το ψηφιακό εμπόριο της Κίνας, σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο ευέλικτη και να επιταχύνει την ανάπτυξή της

SAP – Νέα εργαλεία για ιδιώτες και επαγγελματίες developer με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη
Τεχνολογία |

Νέα εργαλεία ανάπυξης λογισμικού με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη

Η SAP παρουσίασε τη νέα εκπαιδευτική ιστοσελίδα της η οποία απευθύνεται στους developer, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων, προκειμένου να διευκολύνει την επιμόρφωση και την επανεκπαίδευσή τους σε νέα αντικείμενα δωρεάν.

Η ψηφιοποίηση πολύ σημαντική για το 75% των ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων
Τεχνολογία |

Η ψηφιοποίηση πολύ σημαντική για το 75% των ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων

Η online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, η διασύνδεση με τον λογιστή και η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών, θεωρούνται οι πιο σημαντικές διαδικασίες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με έρευνα της Prosvasis

Ευρωβαρόμετρο – Κυρίαρχο το διαδίκτυο στην καθημερινότητα για 8 στους 10 Ευρωπαίους
Τεχνολογία |

Τι προσδοκούν και τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι από την εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου

Μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι είναι χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει και να προωθήσει τα ευρωπαϊκά δικαιώματα και τις αρχές για να εξασφαλίσει την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού