Οι χάκερ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επ’ αμοιβή αποτελούν πλέον τη σημαντικότερη απειλή ασφάλειας στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί ο ENISA, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, με έδρα την Αθήνα,.

Στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, ο οργανισμός επισημαίνει ότι η πανδημία και η τηλεργασία κατέστησαν κυβερνήσεις και ιδιώτες πιο ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις.

«Η κρίση της Covid-19 δημιούργησε ευκαιρίες για αντιπάλους που χρησιμοποίησαν την πανδημία ως δόλωμα σε εκστρατείες επιθέσεων μέσω email, για παράδειγμα. Το οικονομικό όφελος φαίνεται πως είναι το βασικό κίνητρο αυτών των δραστηριοτήτων» αναφέρει η έκθεση, η οποία αφορά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Τα λύτρα ήταν εξάλλου ο στόχος δύο μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους μήνες, την επιθέσεις ransomware στην εταιρεία Colonial Pipeline που διαχειρίζεται αγωγούς καυσίμων στις ΗΠΑ, και μια αντίστοιχη επίθεση στη βραζιλιάνικη JBS SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τον φετινό Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες υγείας βρέθηκαν στο στόχαστρο χάκερ που αναζητούσαν πληροφορίες για τα εμβόλια, προσθέτει η έκθεση.

Κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών, επίσης ανέφεραν μεγάλο αριθμό επιθέσεων τύπου ransomware, στις οποίες οι χάκερ κρυπτογραφούν τα δεδομένα και ζητούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν.

Μια άλλη απειλή κυβερνοασφάλειας που επισημαίνεται στην έκθεση είναι τα fake news και γενικά η παραπληροφόρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί