Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε σε υψηλά 13 ετών.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,06% υψηλότερα, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας να κλείνουν απώλειες, με πτώση 1%.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 7.237 μονάδες, ο DAX υποχώρησε κατά 0,05% στις 15.688 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 6.830 μονάδες.
Για την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν μικρά κέρδη της τάξεως του 0,2% με 0,5%, αλλά η άνοδος του Οκτωβρίου ξεπέρασε το 2,5% για τους FTSE 100 και DAX, και έφτασε το 4% για τον CAC 40.
Σε επίπεδο τίτλων, η Volvo Cars έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά σήμερα, καταγράφοντας άλμα 22%, ενώ η εταιρεία βιοτεχνολογίας Argenx κέρδισε 9% μετά την δημοσίευση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Στον αντίποδα, ο ολλανδικός κατασκευαστής φωτιστικών Signify έκλεισε σχεδόν 6% χαμηλότερα αφού τα κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν περισσότερο από 8% λόγω των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στα μάκρο της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο 13 τελευταίων ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς οι χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ο βασικός πληθωρισμός ανήλθε σε 4,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ξεπερνώντας τις μετριοπαθείς προβλέψεις, που τον τοποθετούσαν στο 3,7%.
Επίσης, αύξηση 2,2% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. «Η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο σημαίνει ότι η φάση ανάκαμψης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης», εξηγεί ο Άντριου Κένιγκαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.