
Η ανταπόκριση της Σουηδίας στην εξάπλωση του κορονοϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για τη διαχείριση μιας πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ανακοίνωσε σήμερα ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά την απάντηση της χώρας στην COVID-19.
Η αρχική στρατηγική της Σουηδίας, η αποφυγή της επιβολής λοκντάουν και μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η σταδιακή αυστηροποίηση των περιορισμών, έθεσε στο περιθώριο την χώρα κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όταν πολλές χώρες ανά την Ευρώπη επέλεγαν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς.
Η επιτροπή ανέφερε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική της μη επιβολής λοκντάουν που επέλεξε η χώρα στην τελική της έκθεση, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματά της δείχνουν ότι επιβλήθηκαν μέτρα αργοπορημένα τόσο σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονες της Σουηδίας όσο και ως προς τις διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα την άνοιξη του 2020.
“Η διαχείριση της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από αργοπορημένη αντίδραση”, αποφάνθηκε η επιτροπή.
“Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή, ώστε να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού στη χώρα”, όπως επισημαίνεται.
Η επιτροπή, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πίεσης από το κοινοβούλιο, επισημαίνει επίσης ότι χρειάστηκε “υπερβολικά μεγάλο διάστημα” για να δημιουργηθεί ικανοποιητικός βαθμός εξετάσεων για τον ιό, κάτι που αρχικά εφαρμόστηκε μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί υπάλληλοι.
Οι αρχές βασίστηκαν πολύ σε συστάσεις για εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλυσίματος των χεριών, ενώ δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά με την κυβέρνηση να μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στις υπηρεσίες υγείας και στον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ.
Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορονοϊό, κατά κεφαλήν πολύ περισσότερους σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της που εφάρμοσαν αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες που επέβαλαν αυστηρά λοκντάουν, όπως η Βρετανία.
Η στρατηγική ως προς την πανδημία υπήρξε αμφιλεγόμενη τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Οι επικριτές της την έχουν χαρακτηρίσει παράτολμη και σκληρή, αλλά η προσέγγιση της Στοχκόλμης έχει κερδίσει και επαίνους καθώς είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις και αποτελεί μοντέλο για την συνύπαρξη με τον ιό καθώς γίνεται ενδημικός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές