
Όμηροι του… τενεκέ εξακολουθούν να είναι οι Έλληνες, καθώς μόλις το 27,4% των νοικοκυριών αγοράζουν επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο. Αντίθετα, άνω του 60% είτε παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο είτε το προμηθεύεται από συγγενείς ή φίλους, όπως προκύπτει από έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nutrients.
Η τιμή βασικό κριτήριο
Αναφορικά με το επώνυμο ελαιόλαδο, το 63% των καταναλωτών παραμένει πιστό σε μία συγκεκριμένη μάρκα, ενώ ως προς τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν επώνυμα ελαιόλαδα, το σημαντικότερο όλων είναι η τιμή (54%) και ακολουθούν η οξύτητα (44%), η γεωγραφική του ένδειξη (39%), η ένδειξη Π.Ο.Π. (30%) και το υλικό συσκευασίας του (24%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο εφέτος το τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο ήταν το προϊόν που σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ανατίμηση στην κατηγορία των ειδών διατροφής. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Αύγουστο η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 11,8%.
Τι συμβαίνει με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πάντως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, που επικεντρώνεται στις καταναλωτικές συμπεριφορές απέναντι στο ελαιόλαδο, αφορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Παρ’ όλο που οι Έλληνες εξακολουθούν να διατηρούν την παγκόσμια πρωτιά σε ότι αφορά την κατανάλωση ελαιόλαδου, μόνο το 57% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό (πάνω από 90% στην Ιταλία, 78,2% στην Ισπανία), αλλά και σε σχέση με προ 25 ετών έρευνα που είχε διεξαχθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η χρήση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έφθανε το 70%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το απροσδόκητο εύρημα θα μπορούσε να αποδοθεί αφενός στην οικονομική κρίση, αφού το έξτρα παρθένο είναι πιο ακριβό σε σύγκριση με άλλους τύπους ελαιόλαδου και, αφετέρου, στο γεγονός ότι πολλοί δε γνωρίζουν ή δεν κατανοούν την ορολογία με την οποία διαχωρίζονται οι διάφορες κατηγορίες ελαιόλαδου. Το εύρημα ενδέχεται επίσης να συνδέεται και με τον τενεκέ, καθώς σε αντίθεση με το τυποποιημένο ελαιόλαδο δεν διαθέτει χαρακτηρισμό για την κατηγορία που ανήκει.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ