To ακανθώδες ζήτημα του Ιράν θα συζητήσουν σε στοχευμένη αποψινή συνάντηση τους για το θέμα οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του G20, στη Ρώμη.

Μετά την πολύμηνη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών της Βιέννης, στη διάρκεια της οποίας μεσολάβησε και η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο σκληροπυρηνικό πρόεδρο του Ιράν, η Τεχεράνη υποστήριξε προ ημέρων πως προτίθεται να καθίσει και πάλι στο τραπέζι με τις έξι «μεγάλες» δυνάμεις από τα τέλη Νοεμβρίου επιδιώκοντας την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Με δεδομένο πως υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις της νέας ιρανικής κυβέρνησης κρίθηκε σκόπιμη μια προσωπική συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων ηγετών, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων και θέσεων. Μάλιστα, η συνάντηση για το Ιρανικό ήταν πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε πως ο νέος Λευκός Οίκος ήταν αυτός που έδωσε πρώτος το πράσινο φως για την πιθανή αναβίωση της συμφωνίας, την οποία ακύρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, οι συνομιλίες στη Βιέννη ξεκίνησαν τον Απρίλιο με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς, αλλά «σκάλωσαν» στο… δρόμο με αποτέλεσμα να σταματήσουν προσωρινά.

Η Ευρώπη επιθυμεί επίσης την αναβίωση της συμφωνίας που στήριξε εξαρχής, όμως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούν οι ενδείξεις ότι η Τεχεράνη έχει αυξήσει την πυρηνική της δραστηριότητα κατά παράβαση σημαντικών παραμέτρων της συμφωνίας. Μάλιστα, μόλις χθες η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με το πρόγραμμα ανάπτυξης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, που ειδικά το Ισραήλ επιμένει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εναντίον του.

Ακόμη και στους κόλπους των ίδιων των συμβούλων του Τζο Μπάιντεν επικρατεί διχογνωμία για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ουάσιγκτον και πόσο θα πρέπει να αυξήσει την πίεση προς την Τεχεράνη. Για το τελευταίο ειδικά θα είναι χρήσιμος ο συντονισμός και με τους Ευρωπαίους, κάτι που εξυπηρετήσει η σημερινή συνάντηση Μπάιντεν, Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση