Για ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού στην Κίνα κάνουν λόγο οικονομολόγοι, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση δείχνουν επιβράδυνση της παραγωγής.

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, και μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Ο βιομηχανικός PMI για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 49,2, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο Ζανγκ Ζιουέι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management, δήλωσε ότι ο δείκτης παραγωγής έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που καθιερώθηκε το 2005, εξαιρουμένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και της επιδημίας Covid-19 που χτύπησε τη χώρα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών παραγωγού έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που καθιερώθηκε το 2016, σημείωσε ο Ζανγκ.

«Αυτά τα σημάδια επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Κίνας πιθανότατα περνά ήδη σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε την Κυριακή.

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός

Μια οικονομία βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό όταν αντιμετωπίζει ταυτόχρονα στάσιμη δραστηριότητα και αύξηση πληθωρισμού. Το φαινόμενο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, όταν ένα πετρελαϊκό σοκ προκάλεσε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών αλλά απότομη πτώσης της αύξησης του ΑΕΠ.

«Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι το πέρασμα του πληθωρισμού από τις τιμές των εισροών στις τιμές του προϊόντος. Ο πληθωρισμός στις τιμές των εισροών ήταν υψηλός εδώ και πολλούς μήνες, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων», κατά τον Ζανγκ. «Αλλά το άλμα του δείκτη τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο είναι ανησυχητικό».

«Μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα τον βιομηχανικό στασιμοπληθωρισμό στην Κίνα λόγω της ενίσχυσης του δείκτη παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνταν ισχυρή αύξηση του δείκτη τιμών. Έτσι, ο βιομηχανικός τομέας βρίσκεται σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε στο CNBC ο Ρέιμοντ Γιενγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ANZ Bank.

Η βιομνηχανική παραγωγή περιορίστηκε λόγω της μειωμένης παροχής ενέργειας, των ελλείψεων υλικών και του υψηλού κόστους εισροών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Κίνα αντιμετωπίζει σήμερα μια σοβαρή ενεργειακή κρίση λόγω ελλείψεων σε άνθρακα που χρησιμοποιείται σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να αντλήσουν περαιτέρω από τα αποθέματά τους και να μεγαλώσουν τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων τους. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών οδηγούν σε υψηλότερες τιμές παραγωγής», δήλωσε η Σιάνα Γιου, βοηθός οικονομολόγος στην Capital Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας