Τη στήριξη 13 κρατών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφερε να αποσπάσει η πρωτοβουλία της Δανίας για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα μέχρι το 2050, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έγινε στο πλαίσιο της συνόδου COP26 της Γλασκόβης και έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη για να προωθηθεί το θέμα στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά καθορισμού νέων περιβαλλοντολογικών στόχων.

«Παροτρύνουμε τον IMO να αναλάβει δράση και να καθορίσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050» τόνισε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, επισημαίνοντας πως το μηδενικό αποτύπωμα της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι για το κλίμα.

Την πρωτοβουλία της Δανίας συνυπογράφουν ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ονδούρα, ο Παναμάς και τα Νησιά Μάρσαλ, αλλά ελπίζεται πως η λίστα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι εν λόγω χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στο πλαίσιο του IMO για την υιοθέτηση ενός τέτοιου στόχου και την διαμόρφωση στόχων για το 2030 και το 2040 που θα βάλουν τον κλάδο στο δρόμο της πλήρους απομάκρυνσης από τους ρύπους άνθρακα μέχρι το 2050.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΙΜΟ σχολίασε πως ο οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με τις χώρες-μέλη για την διεύρυνση των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση νέων στόχων μέχρι το 2023.

Οι σημερινοί στόχοι του ΙΜΟ ορίστηκαν το 2018 και αφορούσαν τη μείωση των εκπομπών των ρύπων της ναυσιπλοΐας στο μισό μέχρι το 2050. Ο στόχος αυτός κρίνεται, πλέον, από τους επιστήμονες ως ανεπαρκής για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του μηδενισμού των ρύπων μέχρι το 2050 για να ανακοπεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green