Η μείωση των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα ήρθε αυτή τη φορά μέσω… Αυστραλίας.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής,  κατάφερε να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έκανε ένα βήμα για την απόσυρση της έκτακτης στήριξης λόγω της πανδημίας.

Η ρητορική αυτή, ενισχύει τις πιθανότητες για ανακοίνωση του tapering αύριο από την Fed, και φέρνει νωρίτερα τη όποια αύξηση των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αυστραλιανή τράπεζα απέκλεισε επί του παρόντος αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Έτσι ανακόπηκε η ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται σημαντικά αφού υποχώρησαν οι φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο περίπου 1,23%. Για τα ιταλικά 10ετή ομόλογα η απόδοση μειώθηκε 11 μ.β. Στο περίπου 1,12%.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,14%. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν από την περασμένη εβδομάδα ανοδική πορεία, καθώς οι αγορές χρήματος ποντάρουν στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία συνεδρίαση της δεν κατάφερε να εφησυχάσει τις αγορές σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια. Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,1%-σε νέο υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο- λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, οι αγορές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές