Ο αριθμός των χρηστών που  αναζήτησαν τη λέξη στασιμοπληθωρισμός στην Google πλησιάζει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 χρόνων, ενώ η Goldman Sachs σημειώνει ότι ο εν λόγω όρος είναι ο πλέον συνηθισμένος στις συζητήσεις με τους πελάτες. Ο Φιλ Ορλάντο, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής μετοχικών τοποθετήσεων στη Federated Herme, δηλώνει στο Reuters ότι έχει να ακούσει τη λέξη τόσες φορές από την εποχή που ήταν οικονομικός συντάκτης στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Από τη θέση που βρίσκεται τώρα εκτιμά ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι έτοιμος να επιστρέψει και«συσσωρεύεται» σε μετοχές εταιρειών που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

«Η άνοδος του πληθωρισμού δεν αποδεικνύεται παροδική, όπως μας έλεγε η Fed και η κυβέρνηση του Μπάιντεν», εξηγεί. «Είναι κολλώδης και επίμονος, όταν ξεπερνάμε την κορύφωση της ανάπτυξης. Αυτό είναι στασιμοπληθωρισμός.»

Οι επιπτώσεις του στασιμοπληθωρισμού στις αγορές

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο στασιμοπληθωρισμός απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, συμπλέοντας με την άποψη της FED που υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει πολύ καλές επιδόσεις με τον S&P500 να ενισχύεται κατά 22,1% από την αρχή του έτους. Παρόλα αυτά πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που είχε ο στασιμοπληθωρισμός στο παρελθόν στα περιουσιακά στοιχεία .

«Σαφώς η επιβράδυνση στην οικονομία μας είναι σοκαριστική και αυτό υποδηλώνει στασιμοπληθωρισμό», δηλώνει  ο Λούης Ναβελιέρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Navellier & Associates. «Θα «σφίξουμε» όλα τα χαρτοφυλάκια μας, επειδή βλέπουμε να πηγαίνουμε σε ένα τούνελ όπου η αγορά μετοχών γίνεται πιο νευρική και πιο περιορισμένη».

Στο παρελθόν ο στασιμοπληθωρισμός είχε αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά μέσο όρο 2,1% κατά τα τρίμηνα που υπήρχε στασιμοπληθωρισμός τα τελευταία 60 χρόνια, ενώ σημείωσε άνοδο κατά 2,5% μέσο όρο σε όλα τα υπόλοιπα τρίμηνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τα ομόλογα δυσκολεύτηκαν επίσης κατά την τελευταία μεγάλη περίοδο στασιμοπληθωρισμού, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η αύξηση της ανεργίας και η χαλαρή νομισματική πολιτική ώθησαν τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή στο υψηλό του 13,5% το 1980, ωθώντας τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια σχεδόν στο 20% εκείνο το έτος.

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σε ετήσιο ρυθμό 5,4% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ο Ορλάντο, της Federated Hermes, κατέχει μετοχές εταιρειών που μπορούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Ο Ναβελιέρ έχει επικεντρωθεί στις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου που διαθέτουν τις δικές τους αλυσίδες ανεφοδιασμού, όπως είναι η Target Inc.

Διχασμένες προοπτικές

Πολλοί επενδυτές στη Wall Street απορρίπτουν τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1970, θεωρώντας πως οι αιτίες του τρέχοντος πληθωρισμού είναι υπερεκτιμημένες ή είναι πολύ πιθανόν να εξασθενήσουν.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα των ανησυχιών για τον στασιμοπληθωρισμό», εξηγεί ο Σκωτ Κιμπαλ, ο Scott Kimball, συνεπικεφαλής του τμήματος τοποθετήσεων  σταθερού εισοδήματος  στην BMO Asset Management, ο οποίος πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών  που θα περιλαμβάνονται  στο νομοσχέδιο για τις υποδομές- μια βασική ανησυχία για τα γεράκια του πληθωρισμού – είναι μακροπρόθεσμες και δεν θα έχουν άμεση οικονομική επίπτωση. 

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων της BlackRock, Τζην Μποϊβίν, εκτιμά πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, καθώς οι προμήθειες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες, ενώ έχει πάρει επενδυτική θέση στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. «Οι πληθωριστικές πιέσεις που περιμέναμε είναι εδώ», έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του. Ωστόσο, «αυτό δεν είναι στασιμοπληθωρισμός και υποστηρίζουμε την ανάληψη κινδύνου στις τοποθετήσεις.».

Οι αναλυτές της UBS δήλωσαν ότι εκτός από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, ο στασιμοπληθωρισμός στη δεκαετία του 1970 τροφοδοτήθηκε από παράγοντες που είναι λιγότερο σημαντικοί σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ελέγχων τιμών που περιόρισαν την προσφορά.

Ο παράγοντας απρόσμενη εξέλιξη

Μια απρόσμενη εξέλιξη θα ήταν εάν η απειλή του αυξανόμενου πληθωρισμού αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση, καθώς η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα. Τα σημάδια μιας ταχύτερης μείωσης και πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσαν να έχουν αρντικές επιπτώσεις στις μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή