Η ρύθμιση για τα family offices θα αποδειχθεί ίσως η πιο ριζοσπαστική από όλες τις ρυθμίσεις των κινήτρων για τα ειδικά καθεστώτα φορολογίας.

Μάλιστα, αναμένεται σύντομα η έκδοση της κανονιστικής απόφασης που θα ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου αυτού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας.

Τα Νέα Κεφάλαια

Τα καθαρά έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ – τα καθαρά έσοδα της Συνδυασμένης Προσφοράς αναμένεται να είναι περίπου 1.294,6 εκατομμύρια ευρώ – θα έρθουν να συνδράμουν τα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ για το σύνολο του Ομίλου της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024 (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024) αλλά και για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για μια λίστα ενδεικτικών έργων που δείχνει, όμως, και τις στρατηγικές επιλογές για την ελληνική αγορά τα επόμενα κρίσιμα χρόνια της ανάκαμψης.

Το Δορυφορικό Internet

Starlink, ένα όνομα που χρειάζεται να το κρατήσουμε στη προσωπική μας ατζέντα. Το Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάζεται από την SpaceX  (συμφερόντων του Elon Musk) για την παροχή δορυφορικού internet. Το σύστημα θα αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους.

Η Κοινή Απόφαση: Η αναφορά στο σύστημα Starlink έγινε και πάλι επίκαιρη μετά και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής υπουργικής απόφαση που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και με την οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, «ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση: α) επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και β) θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

To Starlink: Μετά από όλα αυτά τα «καλά νέα» ρώτησα και έμαθα: α) Η σχετική διαδικασία της αδειοδότησης που θα γίνει «μια και έξω» εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 2μηνου, β) Η εταιρεία του Musk που αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Starlink θα είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική που θα «τρέξει» για την άδεια, γ) Οι πωλήσεις για το Starlink θα γίνονται μόνο δια της ψηφιακής οδού (eshop) καθώς η εταιρεία δεν πρόκειται να φτιάξει νέο δίκτυο φυσικών καταστημάτων στην Ελλάδα ή να αναθέσει την «δουλειά» σε υφιστάμενο δίκτυο και δ) Η εταιρεία κάνει προσπάθεια να έχει ανταγωνιστικές τιμές στα πακέτα της προς τους καταναλωτές.

Το εργαλείο της Φορολογίας

«Η φορολογία αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη αναπτυξιακών και επενδυτικών στόχων, πέραν της διασφάλισης δημοσίων εσόδων». Η φράση ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και ειπώθηκε με αφορμή για τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη μέχρι τώρα, εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τα Kίνητρα: Ένα από αυτά τα κίνητρα αφορά τους συνταξιούχους από άλλες χώρες που θα επιλέξουν να έρθουν να ζήσουν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα αλλά και το ειδικό καθεστώς για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Με βάση αυτή την εναλλακτική φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής, έχουν εγκριθεί 157 αιτήσεις από 21 χώρες, 13 εκ των οποίων είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σχετικά με την ένταξη σε ειδική φορολόγηση εργαζομένων ή ελεύθερων επαγγελματιών, η διαδικασία ξεκίνησε φέτος και έχουν υποβληθεί ήδη περίπου 1.000 αιτήσεις.

Ως γνωστόν με το άρθρο 1 του νόμου 4714 του 2020, προστέθηκε το άρθρο 5Β στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με το οποίο επεκτάθηκαν τα κίνητρα για προσέλκυση φορολογικών κατοίκων σε συνταξιούχους δικαιούχους εισοδήματος από συντάξεις στην αλλοδαπή.

Εφόσον τα πρόσωπα αυτά μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, δύνανται να υπαχθούν σε εναλλακτική αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματός τους αλλοδαπής προέλευσης, με φορολογικό συντελεστή 7%, με ταυτόχρονη απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το ίδιο και με το άρθρο 40 του νόμου 4758 του 2020 -με το οποίο προστέθηκε το άρθρο 5Γ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος- θεσπίστηκαν νέα κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για μισθωτούς και επιχειρηματίες. Η διάταξη αυτή δεν έχει ως αποδέκτες και ωφελούμενους μόνο αλλοδαπούς με φορολογική κατοικία εκτός Ελλάδας αλλά και Έλληνες της νέας γενιάς που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

Το φορολογικό κίνητρο που θεσπίζεται είναι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτάται στη χώρα μας. Προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η ελάχιστη παραμονή στη χώρα για μία διετία και να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη, πριν από τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα.

Το Ψηφιακό Ευρώ

Την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση μέσω social media προτίμησε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde για να παρουσιάσει ένα μίνι απολογισμό των 2 χρόνων σε ένα από τα κορυφαία αξιώματα στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη για το ψηφιακό ευρώ, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και η αναμόρφωση της νομισματικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια φιγουράρουν στη πρώτη γραμμή του μίνι απολογισμού.

Η ανάρτηση: H πρόεδρος Lagarde σε ανάρτηση της στο Linkedin αναφέρει τα εξής: «Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησα τη θητεία μου ως πρόεδρος της ΕΚΤ. Ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενα!

Η πανδημία ήταν μια πρόκληση όπως καμία άλλη και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ βρίσκεται τώρα σταθερά σε κατάσταση ανάκαμψης.

Εκτός από την απάντηση στην πανδημία, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι τομείς προόδου για τους οποίους είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη:

  • Η ανασκόπηση της στρατηγικής μας, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, παρέχει μια ισχυρή βάση για το πώς θα ασκήσουμε νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια.
  • Ο οδικός μας χάρτης για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος καθορίζει πώς μπορούμε να λάβουμε υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους κατά τη λήψη των πολιτικών μας αποφάσεων.
  • Η απόφασή μας να ξεκινήσουμε τη φάση διερεύνησης ενός ψηφιακού ευρώ θα μας προετοιμάσει για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης.

Η Εξαγωγική Επίδοση

Η εξαγωγική επίδοση μιας από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις της χώρας, της εισηγμένης ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ δεν είναι για να περνάει απαρατήρητη. Οι εξαγωγές της εταιρείας ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, που αντιπροσωπεύει το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή κάτι παραπάνω από το μισό του τζίρου προέρχεται από τις εξαγωγές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ξενοδοχειακά προϊόντα. Η συγκεκριμένη κατηγορία κατά το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Παράλληλα, εκτιμάται περαιτέρω βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς τα μηνύματα από την αγορά ξενοδοχειακών είναι ιδιαιτέρως θετικά, κυρίως στο εξωτερικό.

Τα Ανοικτά Δεδομένα

Τα Ανοικτά Δεδομένα και στον χώρο των Δημοσίων Επιχειρήσεων. Σε μια ανάρτηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) διαβάζω: «Στο πλαίσιο της κεντρικής στρατηγικής μας, δημιουργούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν πρωτοποριακό Open Data Hub. Έναν κόμβο διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων δημόσιων επιχειρήσεων.

Σε συνεργασία με τις θυγατρικές μας εταιρείες, θα διασφαλίσουμε τη διάθεση σημαντικών στοιχείων, προάγοντας τη διαφάνεια και την προώθηση έρευνας από πανεπιστήμια, ερευνητικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ικανότητα διαχείρισης, επεξεργασίας, ανάλυσης, οπτικοποίησης και παρουσίασης των δεδομένων, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories