Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί επιπλέον αύξηση στον κατώτατο μισθό εντός του 2022 και ως εκ τούτου πληθαίνουν οι υπουργοί που δηλώνουν την κυβερνητική πρόθεση για βελτίωση των αμοιβών.

Την χορήγηση υψηλότερων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό – πέραν του 2% που θα δοθεί την 1η Ιανουαρίου 2022 – έχει επανειλημμένως προαναγγείλει ο Ο.Τ., γεγονός που δήλωσε χθες ανοιχτά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

«Η βελτίωση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας αποτελούν το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού και συνεπώς υπάρχουν τα συστατικά για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022 και τα επόμενα έτη. Αναμένουμε την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης για πολλοστή φορά επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για  την υιοθέτηση υψηλών ποσοστών αυξήσεων για τα κατώτατα όρια μισθών εντός του 2022, γεγονός που θα συμπαρασύρει αναλόγως και τις υπόλοιπες κατηγορίες αμοιβών.

«Η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αποφασίσθηκε παρότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε «τώρα που η οικονομία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης θα πρέπει να δοθεί το ανάλογο μέρισμα στους εργαζόμενους».

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης, αλλά διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα εκκινήσει κανονικά τον Φεβρουάριο και εντός του πρώτου εξαμήνου θα προσδιορίσει το νέο ύψος των αμοιβών.

Και περιέγραψε την διαδικασία: «Αυτό θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δηλαδή, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους,  με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα  επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια η εισήγησηΠάντως το κυβερνητικό κόμμα προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση κοντά – ίσως και υψηλότερη – από το 12%.

Αυτό σημάνει ότι ο κατώτατος μισθός θα εξελιχθεί ως εξής: από 650 ευρώ σήμερα, στα 663 ευρώ την 1.1.2022 (αποφασισμένη αύξηση 2%) και στα 730 έως 743 ευρώ περίπου, με ενδεχόμενη αύξηση γύρω στο 12%, (όποτε κι αν αυτή αποφασιστεί).

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση μπορεί τον  Φεβρουάριο του 2022, όταν θα έχουν φανεί τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, να εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών», που θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας».

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας κλπ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες