Η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς προκάλεσε πτώση 6% στην παγκόσμια αγορά smartphones το γ’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys.
Η Samsung συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των κατασκευαστών smartphones, παραδίδοντας 69,4 εκατομμύρια συσκευές κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, με μερίδιο αγοράς στο 21%.
Η Apple ανέκαμψε στη δεύτερη θέση εκμεταλλευόμενη το λανσάρισμα της σειράς iPhone 13 και συνολικές παραδόσεις 49,2 εκατομμυρίων συσκευών. Το μερίδιο αγοράς της Apple έφτασε στο 14%. Στην τρίτη θέση η Xiaomi με 44 εκατομμύρια παραδόσεις συσκευών, ενώ οι Oppo και Vivo κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση, με παραδόσεις 36,7 και 34,2 εκατομμυρίων συσκευών, αντίστοιχα.
Η ανάκαμψη της Apple
Για την Apple, οι αναλυτές της Canalys, αναφέρουν ότι είχε ένα πολύ δυνατό λανσάρισμα της σειράς iPhone 13, με υψηλές προ-παραγγελίες, ενώ σε αντίθεση με πέρυσι η εταιρεία φέτος έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί πλήρως τη δυναμική του δικτύου καταστημάτων της. Επιπλέον, για τους κατόχους συσκευών iPhone δύο ή τριών ετών, οι φετινές συσκευές αποτελούν μια ουσιαστική αναβάθμιση με καλύτερες κάμερες, μεγαλύτερη αυτονομία και πρόσβαση σε δίκτυα 5G.
Σύμφωνα με την Canalys, η Apple διατήρησε και εκμεταλλεύθηκε τη δυναμική και της περυσινής σειράς iPhone 12, κυρίως με εκτεταμένη εκπτωτική πολιτική, δημιουργώντας νέα B2B κανάλια διανομής σε όλο τον κόσμο. Για το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι η Apple θα αντιμετωπίσει πίεση σε επίπεδο τροφοδοσίας οπότε έχει «μαλακώσει» τους στόχους παραγωγής για το iPhone κατά το δ’ τρίμηνο.
Η πλατφόρμα του Android
Για την πλατφόρμα του Android η ανάλυση της Canalys είναι λιγότερο ρόδινη, αφού οι παραδόσεις συνολικά έπεσαν κατά 9%. Σε επίπεδο κατασκευαστών η κατάσταση είναι ανάμικτη. Η Samsung φάνηκε να έχει προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα για τις σειρές συσκευών Galaxy A. Η Xiaomi αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα αλλά λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων ορισμένων συσκευών της κατά το προηγούμενο τρίμηνο είχε ουσιαστικά δημιουργήσει επαρκές απόθεμα συσκευών.
Αντίθετα, η Oppo είχε ένα τρίμηνο ανάκαμψης, μετά το καταστροφικό πέρασμα της Covid από τις αγορές της Νότιας Ασίας το προηγούμενο τρίμηνο, τον πυρήνα των πωλήσεων της εταιρείας. Επίσης, ορισμένοι κατασκευαστές εκτός πρώτης πεντάδας είδαν θετικά σημάδια. Εταιρείες όπως οι Transsion και realme αύξησαν τις παραδόσεις τους, ενώ η Lenovo φάνηκε να καταλαμβάνει τμήματα της αγοράς της αμερικανικής ηπείρου που μέχρι πρότινος κατείχε η LG (που αποχώρησε από την αγορά των smartphones).
Ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσης της Canalys είναι ότι η Samsung κατάφερε να παραδώσει πάνω από 3 εκατομμύρια αναδιπλούμενες συσκευές, Galaxy Z Flip3 και Fold3, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, ακόμη και έτσι η κορεατική εταιρεία δεν έλαβε την απαιτούμενη ώθηση με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να επανέλθει με συσκευές ναυαρχίδες (Google Pixel 6 Pro και Xiaomi 11T).
Η έλλειψη ημιαγωγών αλλάζει το παιχνίδι
Πέρα από όλα αυτά η έλλειψη ημιαγωγών μοιραία θα θέσει περιορισμούς στον εφοδιασμό των εταιρειών με εξαρτήματα, άρα το ζητούμενο δεν θα είναι πλέον οι υψηλού ρυθμού παραδόσεις συσκευών. Αντίθετα, κύριο μέλημα θα είναι η στρατηγική, οι κατασκευαστές θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφαλείας και να κερδίσουν την κατάλληλη θέση στα κανάλια των μεταπωλητών, σύμφωνα με την Canalys.
Latest News
Αλλάζει το e-commerce ξανά - Η Amazon τώρα πουλά και αυτοκίνητα
Hyundai και Amazon πρωτοπορούν σε μια συνεργασία που αλλάζει τον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων αλλά και του e-commerce
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Αντίστροφη μέτρηση για Apple στην Ινδία - Μετά τα iPhone, συναρμολογεί και τα AirPods
Τα ασύρματα ακουστικά AirPods θα ξεκινήσει να παράγει η Αpple στην Ινδία για πρώτη φορά στις αρχές του επόμενου έτους
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης