
H Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα δίνεται διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ΑΕΠ που επιτυγχάνεται. Αρα εφόσον το 2021 – σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε πρόσφατα – η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 6,1%, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 12%.
Αυτό όμως δεν είναι εφικτό, καθώς οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν την αύξηση στους εργαζομένους δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τις επιπτώσεις της πανδημίας αφού τώρα αρχίζουν και πληρώνουν τον λογαριασμό (επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγωμα χρεών σε Εφορία και τράπεζες κ.ά.). Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/2022 θα είναι 2%.
Από 650 θα ανέλθει στα 663 ευρώ μεικτά ή 735 ευρώ αν συνυπολογισθεί πως δίνονται 14 μισθοί. Θα ήταν μια καλή αρχή σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εισφορές, ώστε οι χαμηλόμισθοι να αρχίσουν δειλά-δειλά να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Δυστυχώς όμως οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν το εισόδημά τους.
Ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα είναι στο 3% και θα εξαφανίσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις. Δεδομένου ότι η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 είναι 4,5%, ίσως ήρθε η ώρα για μια υπέρβαση από την κυβέρνηση.
Θα πρέπει ενδεχομένως σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς και προϊόντος του χρόνου που θα πιστοποιεί αυτή την άνοδο του ΑΕΠ, μέσα στο 2022 να θεσμοθετήσει μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πιεστικές καταστάσεις απαιτούν και δραστικές λύσεις.


Latest News

Μπροστά στη «μαύρη» προεκλογική τρύπα
Θα υπάρξει αντιπαράθεση επί των προτάσεων στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας;

Στο μυαλό του Κυριάκου
Θα περιμένει τις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου, και της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, θα τις διαβάσει, και μετά θα πατήσει το κουμπί. Πότε αναμένεται να το πατήσει; Στις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

Να μάθουμε να μετράμε σωστά τον Ερντογάν
Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να μετράμε σωστά τις κινήσεις του Ερντογάν

Η Μογγολία πίσω από ιστορίες του κόσμου
Οι Μογγόλοι μέσω της Χρυσής Ορδής, έκοψαν στη μέση την ιστορική πορεία ενός ευρωπαϊκού λαού, των Ρους, προκαλώντας έτσι τις επιπλοκές και τις αντιπαραθέσεις που σήμερα αντικρίζουμε.

Οι ακήρυχτες εκλογές
Υποτίθεται πως οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν διαχρονικά ως ακολούθως: εθνικές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός και αν ο εκάστοτε πρωθυπουργός αποφασίσει διαφορετικά και κηρύξει πρόωρες

Το μέλλον είναι τώρα
Το δεύτερο OT Forum δείχνει ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον με πολύ πιο δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο

To ζήτημα του νοήματος
Η νέα ματιά υποχρεωτικά θα περάσει από την ανυπέρθετη αναζήτηση ενός νέου νοήματος

Ισχυρές αντοχές και ευοίωνες προοπτικές για την οικονομία, παρά τις εξωγενείς κρίσεις
Αρθρο του Χρήστου Σταϊκούρα στην ειδική έκδοση του ΟΤ για την οικονομία στο «Βήμα της Κυριακής»

Όσα δεν τολμά το νομοσχέδιο Κεραμέως
Η σημερινή κυβέρνηση δεν τολμά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κυριότερο πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων

Αλώβητοι στη θύελλα
Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα με τη δυναμική που αναπτύσσεται στον ιδιωτικό της τομέα να «τρέξει» με ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους των ευρωπαϊκών