Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις ΗΠΑ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό από το 1981, ενισχύοντας τις πληθωριστικές ανησυχίες.

Το Υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% το τελευταίο τρίμηνο μετά την άνοδο με ρυθμό 1,1% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Το άλμα στο κόστος εργασίας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το μεγαλύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα επιταχυνόταν με ρυθμό 7,0%.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχε ανακοινωθεί πώς η αύξηση των μισθών το τρίτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Η πανδημία έχει ανατρέψει τη δυναμική της αγοράς εργασίας, οδηγώντας σε 10,4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας έως τα τέλη Αυγούστου.

Τα ισχυρά μισθολογικά κέρδη, μαζί με τα αυξανόμενα ενοίκια, αμφισβητούν την αφήγηση της Federal Reserve ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός.

Ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της αυτόν τον μήνα, αλλά εμμένει στην πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Πάουελ: Η απόφαση για tapering δεν δίνει σήμα για αύξηση επιτοκίων

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώθηκε με ρυθμό 5,0% το περασμένο τρίμηνο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 1981 και ακολούθησε ρυθμό ανάπτυξης 2,4% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η παραγωγικότητα θα μειωνόταν κατά 3,0%. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, η παραγωγικότητα μειώθηκε με ρυθμό 0,5%. Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν με ρυθμό 7,0% το περασμένο τρίμηνο, από 5,9% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...