Μερικές φορές η προβλέψιμη επιλογή είναι και η καλύτερη επιλογή. Για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο διορισμός του Τζερόμ Πάουελ για δεύτερη θητεία ως προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν μια τέτοια επιλογή. Ο Πάουελ πιθανότατα θα κέρδιζε την έγκριση της Γερουσίας χωρίς πολλή συζήτηση. Αυτό θα απελευθέρωνε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επικεντρωθεί σε άλλους πολιτικούς αγώνες.

Μια δεύτερη θητεία δεν είναι σίγουρη για τον Πάουελ. Ένα θέμα είναι ο πληθωρισμός. Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών. Αυτό κάνει το επιχείρημα του προέδρου ότι οι αυξήσεις είναι παροδικές πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί.

Την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή είναι η αρχή μιας μείωσης της στήριξης της κεντρικής τράπεζας προς την οικονομία. Μερικά «γεράκια» εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών αποτελούν κίνδυνο. Αλλά ο κύριος αντίπαλος του Πάουελ για την κορυφαία θέση είναι η διοικητής της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, ένας «περιστέρι» της νομισματικής πολιτικής. Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, έχει επίσης ευνοήσει πολιτικές αρωγής, αν και ακουγόταν πιο επιθετικός τον τελευταίο καιρό.

Οι αριστεροί Δημοκρατικοί επίσης δεν αγαπούν τον Πάουελ. Ωστόσο, αφού ο υποψήφιος του κόμματος έχασε την κούρσα για να γίνει κυβερνήτης της Βιρτζίνια αυτή την εβδομάδα, αυτές οι φωνές μπορεί να ακούγονται λιγότερο δυνατές. Είναι η ίδια περίπτωση με την ατζέντα του προϋπολογισμού του Μπάιντεν στο Κογκρέσο, όπου οι πιο συντηρητικοί Δημοκρατικοί αποδεικνύονται κρίσιμοι.

Και παρά την πρόσφατη οργή για τις συναλλαγές μετοχών από αξιωματούχους της Fed, ο Πάουελ απολαμβάνει ευρεία δικομματική υποστήριξη. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι η μόνη Δημοκρατική γερουσιαστής που αντιτάχθηκε δημόσια στην εκ νέου υποψηφιότητά του. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτρέψει τον Μπάιντεν να τον διατηρήσει. Κέρδισε την υποστήριξη 84 εκ των 100 μελών της Γερουσίας το 2018 ως υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επικύρωση του διορισμού Πάουελ, και ίσως και άλλων υποψηφίων της Fed, θα βοηθούσε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο: οι γερουσιαστές έχουν εγκρίνει μόνο τις μισές από τις επιλογές του προέδρου σε σχέση με όσες είχαν εγκρίνει την ίδια περίοδο της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η Μπρέιναρντ, για παράδειγμα, έλαβε 61 ψήφους το 2014, υποδηλώνοντας ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολότερη θητεία. Μια ακόμη πολιτική μάχη με τους νομοθέτες είναι κάτι που δεν χρειάζεται ο Μπάιντεν.

Η επαναφορά της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είναι ένας μπαλαντέρ, αλλά αυτό θα άφηνε τον Μπάιντεν με άλλη μια μεγάλη θέση να καλύψει. Και μια επιλογή έκπληξη για τη θέση της προεδρίας της Fed δεν είναι κάτι που οι επενδυτές θέλουν ξαφνικά να ακούσουν. To μονοπάτι του Πάουελ προς μια δεύτερη θητεία φαίνεται αρκετά άνετο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners