Δύο μήνες παραπάνω χρονικό περιθώριο έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στις επιχειρήσεις, ώστε να εφαρμόσουν το προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν για τα νέα μέτρα προστασίας από τoν κορωνοϊό με σημείο αιχμής τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό διευρύνθηκε η βεντάλια των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για το Δημόσιο τομέα, αλλά εισακούστηκε το αίτημα των εταιρειών για παραπάνω χρόνο προετοιμασίας.

Η απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα, που αφορά επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζόμενους και η οποία αφορά ουσιαστικά 84 εκατ. Αμερικανούς ορίζει πως οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό ή να υποχρεώνουν τους ανεμβολίαστους σε μίνιμουμ ένα Covid-test την εβδομάδα. Το τελευταίο δεν αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό κλάδο υγείας συνολικά, σε κάθε είδους κλινικές ή εγκαταστάσεις και εργαστήρια, συνολικά 17 εκατ. εργαζομένους που δεν έχουν την επιλογή των τεστ, καθώς ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Όσοι εργαζόμενοι αρνούνται τα μέτρα, θα βγαίνουν σε αναστολή και επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα η απόλυση τους.

Το χρονικό περιθώριο εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε για τις 4 Ιανουαρίου, ήτοι μετά την εορταστική περίοδο, όπως ζητούσε επίμονα ο επιχειρηματικός κόσμος για να μην υπάρξουν διαταραχές στη λειτουργία τους μέσα στα Χριστούγεννα. Πέραν της ημερομηνίας αυτής, οι εταιρείες θα ελέγχονται από τις αρχές και θα αντιμετωπίζουν πολύ τσουχτερά πρόστιμα που θα ξεκινούν μίνιμουμ από τα 13.650 δολάρια για μικρές παραβάσεις και μπορεί να φτάνουν έως και τα 136.500 δολάρια!

Η απόφαση ορίζει ότι στο μεσοδιάστημα οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να μπορούν να λάβουν νόμιμη άδεια επί πληρωμή για να πάνε να εμβολιαστούν και το ίδιο ισχύει για την περίπτωση που θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από την εργασία τους για κάποιο διάστημα, εφόσον παρουσιάσουν παρενέργειες.

Ωστόσο, οι εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τα τακτικά τεστ κορωνοϊού που θα καλούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, αυτά θα τα πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους!

Επιπλέον οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να φορούν στο εξής μάσκες στο χώρο εργασίας τους.

Πολλέςμεγάλες επιχειρήσεις είχαν ήδη από το Σεπτέμβριο εκδώσει αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων τους μετά τις πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες για το Δημόσιο τομέα και τους εργολάβους και δεδομένης της ξεκάθαρης πρόθεσης του Λευκού Οίκου να… στριμώξει και να απομονώσει τους ανεμβολίαστους για να περιορίσει τον όγκο των κρουσμάτων πριν την χειμερινή περίοδο. Πραγματικά, τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη υψηλός γύρω στα 70.000 ημερησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους