Κοντά στις 34.000 ανέρχεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με τον υπουργό Υγείας της χώρας να μιλά για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Μέχρι τώρα περίπου 16 εκατομμύρια Γερμανοί παραμένουν ανεμβολίαστοι, ωστόσο τα περιστατικά που νοσηλεύονται στις εντατικές είναι ακόμη λιγότερα από όσα την άνοιξη.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο 500.000 θανάτων ακόμη στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο, με τον επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, να αποδίδει το πρόβλημα στα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας βρίσκεται επίσης πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων Covid.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ – Καμπανάκι για υποπαραλλαγή της Δέλτα

Και, ενώ οι αριθμοί στη Γερμανία εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων της Βρετανίας που ξεπερνά τα 41.000 κρούσματα την ημέρα, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θανάτων και να ασκήσει πίεση στο σύστημα υγείας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 165 θάνατοι, αυξημένοι από τους 126 που ήταν την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λόθαρ Βίλερ έκανε λόγο για τρομακτικούς αριθμούς. «Αν δεν λάβουμε αντίμετρα τώρα, αυτό το τέταρτο κύμα θα φέρει ακόμη περισσότερα προβλήματα», είπε. Μεταξύ των πολλών Γερμανών που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, δηλαδή πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του BBC, μπορεί η νομοθεσία να προβλέπει ότι στους χώρους διασκέδασης και μαζικής εστίασης πρέπει να ζητείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ, ωστόσο δεν εφαρμόζεται πάντα.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει δηλώσει ότι όταν βρέθηκε στη Ρώμη, μέσα σε μια μέρα του ζητήθηκε περισσότερες φορές το πιστοποιητικό εμβολιασμού του από όσες σε έναν μήνα στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – «Πράσινο φως» στη Βρετανία για το πρώτο χάπι κατά του ιού

Ανατολική Ευρώπη

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν τις πιο δραματικές αυξήσεις τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε θανάτων.

Η Ρουμανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων -591- σε ένα εικοσιτετράωρο μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Το σύστημα υγείας της χώρας κατέρρευσε κάτω από το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην Ουγγαρία, τα ημερήσια κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας σε 6.268. Η χρήση μάσκας επιβάλλεται μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, ενώ τα κρούσματα στην Τσεχία επέστρεψαν στα επίπεδα της προηγούμενης άνοιξης.

Η Λετονία επιβάλλει τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέως ρεκόρ κρουσμάτων.

Ιταλία-Πορτογαλία-Ισπανία

Η Ιταλία, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 12 ετών, την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων κατά 16,6%.

Τα κρούσματα στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Η Ισπανία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν καταγράφει ραγδαία αύξηση, με τον αριθμό των κρουσμάτων χθες Τετάρτη στα 2.287.

Τέλος, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις σε δημόσιους χώρους καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 31% μέσα σε μια εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας