Ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων εμφανίζει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Δρ Χανς Κλούγκε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η περιοχή βρίσκεται για άλλη μια φορά «στο επίκεντρο της πανδημίας».

Ο Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ.

«Σήμερα κάθε χώρα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή αναζωπύρωσης της Covid-19. Ο τρέχων ρυθμός προκαλεί σοβαρή ανησυχία», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα, με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 24.000 νέους θανάτους, η περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας του ΠΟΥ σημείωσε αύξηση 6% στις μολύνσεις και αύξηση 12% στους θανάτους, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ο Κλούγκε.

Και πρόσθεσε, ότι η περιοχή αντιπροσώπευε το 59% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως και το 48% των θανάτων που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Εάν η περιοχή συνεχίσει σε αυτήν την τροχιά, ο Κλούγκε εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλοι 500.000 θάνατοι που σχετίζονται με την Covid στην περιοχή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και ότι 43 χώρες της περιοχής θα αντιμετωπίσουν υψηλή έως ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο βασικοί λόγοι για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η χαλάρωση των μέτρων για τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μέτρα.

Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο επιπολασμό μιας νέας μετάλλαξης της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής δέλτα, καθώς και τις αργές εκστρατείες εμβολιασμού, τις ενέργειες αναμνηστικού εμβολιασμού και την έναρξη της χειμερινής περιόδου όπου οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα με περισσότερα άτομα να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων εδώ και αρκετούς μήνες και τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά στην ηπειρωτική Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και στη Ρωσία, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αμφότερες έχουν εκφράσει ανησυχία για την αύξηση.

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που προκαλούνται από τον ιό παραμένει πολύ χαμηλότερος από προηγούμενες κορυφές στην πανδημία, χάρη στα εμβόλια, αλλά υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες στην Ευρώπη για τα καθυστερημένα ποσοστά εμβολιασμού

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα