Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του πλουσιότερου 1% της ανθρωπότητας οδεύουν στο να είναι 30 φορές μεγαλύτερες από αυτές που είναι συμβατές με τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί νέα έρευνα, καθώς οι επιστήμονες προτρέπουν τις κυβερνήσεις να «περιορίσουν την κατανάλωση άνθρακα πολυτελείας» των ιδιωτικών τζετ, των μεγα-γιοτ και των διαστημικών ταξιδιών.
Σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, κάθε άτομο στη Γη πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά μέσο όρο στους 2,3 τόνους έως το 2030, περίπου στο ήμισυ του σημερινού μέσου όρου.
Το πλουσιότερο 1% – που είναι ένα σύνολο ανθρώπων μικρότερο από τον πληθυσμό της Γερμανίας! – όπως όλα δείχνουν πρόκειται να απελευθερώνει 70 τόνους CO2 ανά άτομο ετησίως, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα κατανάλωση, σύμφωνα με τη μελέτη. Συνολικά θα αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών εκπομπών έως το 2030, από 13% που ήταν το 1990. Εν τω μεταξύ, το φτωχότερο 50% θα απελευθερώνει κατά μέσο όρο μόλις έναν τόνο CO2 ετησίως.
«Free pass» σε μια μικρή ελίτ για να ρυπαίνει
«Μια μικρή ελίτ φαίνεται να έχει “free pass” για να ρυπαίνει», δήλωσε εμφατικά η Ναφκότ Ντάμπι, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα στην Oxfam, η οποία ανέθεσε τη μελέτη στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (IEEP) και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI). «Οι υπερμεγέθεις εκπομπές τους τροφοδοτούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή στόχο περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης», είπε.
Η έρευνα έρχεται στο προσκήνιο σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς ηγέτες συγκεντρώνονται στην Cop26 για να συζητήσουν τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών και τη διατήρηση του στόχου του περιορισμού της ανόδου θερμοκρασίας κατά 1,5ο C, με αρκετούς αντιπροσώπους να φτάνουν στη διάσκεψη για το κλίμα με ιδιωτικό τζετ, συμπεριλαμβανομένων των Μπόρις Τζόνσον, Πρινς Τσαρλς και Τζεφ Μπέζος.
Η φιλανθρωπική οργάνωση προτρέπει τους πλουσιότερους πολίτες να επιταχύνουν τη δράση για την παγκόσμια υπερθέρμανση μειώνοντας τις δικές τους εκπομπές CO2 σύμφωνα με τους στόχους του Παρισιού και χρησιμοποιώντας την επιρροή και την οικονομική τους υποστήριξη για να οδηγήσουν σε μια πράσινη οικονομία.
Ο Τζέιμι Λίβινγκστον, επικεφαλής της Oxfam Σκωτίας, είπε ότι η Cop26 ήταν «μια στιγμή αλήθειας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».
Πύραυλοι, ταξίδια στο διάστημα και εκπομπές ρύπων
Πριν από λίγο καιρό, ο Τζεφ Μπέζος πήγε στο διάστημα με τον πύραυλό του New Shepard.
Επίσης ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έφτασε έως την άκρη του διαστήματος με τον πύραυλο Virgin Galactic Rocket του και η εταιρεία του Ιλον Μασκ υπόσχεται να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη.
Οι εκπομπές άνθρακα από μια πτήση 11 λεπτών στο διάστημα ανέρχονται σε τουλάχιστον 75 τόνους, μια ποσότητα που υπερβζαίνει τις εκπομπές καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός από τα φτωχότερα δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη!
Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο αγώνας για τη διατήρηση ως ρεαλιστικού του στόχου του 1,5ο Κελσίου , δεν παρεμποδίζεται από την κατανάλωση των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη, αλλά από τις υπερβολικές εκπομπές των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, δήλωσε ο Τιμ Γκορ, επικεφαλής του προγράμματος χαμηλών εκπομπών CO2 και κυκλικής οικονομίας στο IEEP.
Ακόμη και οι συνολικές εκπομπές που παράγονται από το πλουσιότερο 10% θα μπορούσαν να επαρκούν για να υπερβούν το ποσό που διατίθεται για διατήρηση εντός των στόχων του 1,5C έως το 2030 – ανεξάρτητα από το τι κάνει το άλλο 90% του πληθυσμού.
Ο Γκορ πρόσθεσε τα εξής: «Για να καλύψουν το χάσμα εκπομπών έως το 2030, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να στοχεύσουν τα μέτρα που πρέπει να επιβάλουν στους πλουσιότερους και υψηλότερους ρυπαντές τους – οι κρίσεις του κλίματος και της ανισότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Αυτό περιλαμβάνει τόσο μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης άνθρακα πολυτελείας, όπως τα μεγα-γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ και τα διαστημικά ταξίδια, όσο και τον περιορισμό των επενδύσεων έντασης για το κλίμα, όπως οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων».
Η έρευνα του World Equality Lab
Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι πλούσιοι μολύνουν πολύ περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τους φτωχούς και θα πρέπει να τους επιβληθούν στοχευμένα μέτρα, είχε καταλήξει και η έρευνα του World Equality Lab (WIL) που δημοσιεύθηκε , λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της COP26.
Συνολικά το 1% των πλούσιων ευθυνόταν το 2019 για το 17% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των καταναλωτικών του συνηθειών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.
Στον αντίποδα, οι μισοί πιο φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη προκάλεσαν το 2019 κατά μέσο όρο την έκλυση 1,6 τόνου διοξειδίου άνθρακα το άτομο, ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά στο 12% των παγκόσμιων εκπομπών.
Latest News
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ