Από σήμερα η Χάλκη και τα Δωδεκάνησα θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, πράγμα, που σημαίνει φθηνό ρεύμα και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την ένταξη της Χάλκης στην πρωτοβουλία GR- eco islands.

Η εθνική πρωτοβουλία των GR – eco islands ξεκινάει από τη Χάλκη μετά την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας για να απλωθεί σε όλα τα νησιά σε βάθος χρόνου προβάλλοντας ένα μοντέλο του αύριο, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωTOβουλίας θα καλύπτονται οι τοπικές ενεργειακές ανάγκες

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «οι κάτοικοι σε συνεργασία με το δήμο θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν» σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για εξοικονόμηση 250.000 το χρόνο, ενώ χαρακτήρισε πρωτοποριακή την ενεργειακή κοινότητα Χάλκης όπου υπάρχει ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός εικονικού συμψηφιφισμού».

Εποχή των «καταναλωτών – παραγωγών»

«Αυτό το μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για κάθε νησί, μειώνοντας τα κόστη στους λογαριασμούς των κατοίκων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πετυχαίνουμε εδώ στην Χάλκη να περάσουμε στην εποχή των prosumers, των καταναλωτών- παραγωγών, που επωφελούνται των φυσικών πηγών ενέργειας χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις» προσέθεσε και κάλεσε τις δημοτικές Αρχές και άλλων νησιών να συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία «και με τη δική μας βοήθεια».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η Χάλκη μετατρέπεται σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης

Ενδεικτικά ανέφερε πως ένας λογαριασμός των 407 ευρώ πέφτει στα 157 ευρώ σημειώνοντας πως «πρόκειται για μία τολμηρή απάντηση όχι μόνον στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στις αυξήσεις των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

«Είναι και μία απόδειξη πως για τον τόπο μας οι ΑΠΕ είναι η μοναδική βιώσιμη λύση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, η κρίση γίνεται ευκαιρία, ενώ η στρατηγική θέση της χώρας μας την καθιστά κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Αυτό το νόημα έχει και η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο. Τέτοιες συμφωνίες μετατρέπονται και σε ασπίδες για τα σύνορα μας. Πρωτοβουλίες όπως το GR- eco islands γίνονται και διπλωματικοί βραχίονες αναβαθμίζοντας την θέση της χώρας, σε μία περίοδο, μάλιστα, που η ΕΕ προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα στην κατεύθυνση της στρατηγικής της αυτονομίας, εξέλιξη, που δεν νοείται χωρίς την διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη μείωση των εκπομπών, που θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Συνολικά τα ελληνικά νησιά θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 10 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

«Η Χάλκη πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Ο μετασχηματισμός των ελληνικών νησιών με βιώσιμες πρακτικές είναι ένα ταξίδι που το Δημόσιο θα επενδύσει σύνολο 1,5 δισ. ευρώ. Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί να επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτό το ταξίδι» σημείωσε, ευχαριστώντας τις εταιρείες που βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου. Στο ίδιο πλαίσιο απηύθυνε κάλεσα και προς άλλες επιχειρήσεις να μετέχουν σε ανάλογα έργα.

Ασπίδες και βραχίονες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση λέγοντας ότι η πατρίδα μας μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ρεύματος στην Ευρώπη λόγω της θέσης της και εκεί αποβλέπουν οι πρόσφατες συμφωνίες με την Αίγυπτο.

«Η πράσινη ανάπτυξη διαπερνάει οριζοντίως όλες τις πολιτικές μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «οι επενδύσεις αυτές αυξάνουν τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών» συνδέοντας ταυτόχρονα με τα εθνικά μας θέματα αυτές τις πολιτικές καθώς μετατρέπουν τις ακριτικές περιοχές σε «ασπίδες», ενώ παράλληλα γίνονται «διπλωματικοί βραχίονες» που ενισχύουν το ρόλο της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη και στην Μεσόγειο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.