Τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί.

Η Χάλκη αποτελεί το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση των νησιών -ειδικά των μικρότερων- μέσω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους.

Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο παράλληλος πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός των νησιών θα βελτιώσει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, θα μετατρέψει τα νησιά σε περιβαλλοντικά ουδέτερες και αυτόνομες περιοχές, περιορίζοντας το κόστος διαβίωσης, θα συμβάλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή θα αποτελέσει πόλο έλξης για έναν νέο, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο τουρισμό.

Οι παρεμβάσεις στην Χάλκη περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον θεσμό της Ενεργειακής Κοινότητας, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στις χερσαίες και στις θαλάσσιες μεταφορές, και την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για την εκπαίδευση και την τηλεϊατρική.

Δωρεά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το Λιμεναρχείο της Χάλκης, όπου παρακολούθησε την παράδοση έξι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τέσσερα δωρεά της Citroën και δύο της ALD Automotive. Δύο από τα οχήματα είναι περιπολικά και δόθηκαν στην Αστυνομία και το Λιμενικό, ενώ δύο άλλα είναι αυτοκίνητα μεγάλης χωρητικότητας και δωρήθηκαν στο Δήμο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Στο χώρο του Λιμεναρχείου έχουν εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ δύο ταχυφορτιστές οχημάτων, ενώ ακόμα ένας διπλός φορτιστής έχει τοποθετηθεί στο λιμάνι.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε σε ηλεκτροκίνητο καΐκι που δωρίζει η εταιρεία Παπαστράτος στην Ενεργειακή Κοινότητα της Χάλκης. Το σκάφος, χωρητικότητας 10 ατόμων και με αυτονομία έως έξι ώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές τουριστών και αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική σκαφών.

Με e-πλοίο στο νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλευσε με το e-πλοίο έως το σημείο όπου βρίσκεται το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, ισχύος 1 MW, το οποίο κατασκευάστηκε χάρη στη συνεργασία των εταιρειών ΔΕΗ, AKUO Energy και OMEXOM (του ομίλου Vinci).

Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε τη νέα μονάδα ηλιακής ενέργειας, η οποία θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) σε συνεργασία με Ενεργειακή Κοινότητα και Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος Χάλκης και η τοπική κοινότητα θα διαχειρίζονται μέσω της Ε.ΚΟΙΝ το φωτοβολταϊκό πάρκο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Ε.ΚΟΙΝ θα παράγουν την «πράσινη» ενέργεια που θα καταναλώνουν. Αυτό θα συμψηφίζεται στο σκέλος της προμήθειας που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, περικόπτοντας δραστικά το κόστος και θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τυχόν ξαφνικές διακυμάνσεις στο κόστος της ενέργειας.

Παράλληλα, χάρη στη διείσδυση των ΑΠΕ η Χάλκη θα απεξαρτηθεί από τις ρυπογόνες μονάδες γειτονικών νησιών και θα απαλλαγεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά και μη διασυνδεδεμένα νησιά στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πρόγραμμα τηλεϊατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης «Δημήτριος Κρεμαστινός», όπου με την χορηγία του Ιδρύματος Vodafone λειτουργεί πρόγραμμα τηλεϊατρικής που επιτρέπει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν μία σειρά από εξετάσεις που στη συνέχεια αποστέλλονται σε εξειδικευμένους ιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για γνωμάτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και τις διευκολύνσεις που προσφέρει στον τοπικό πληθυσμό με χαμηλό κόστος, ενώ συνδέθηκε και με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τους γιατρούς που συμμετέχουν και επισήμανε ότι τέτοιες ψηφιακές λύσεις, που υποστηρίζονται απόλυτα από την κυβέρνηση, έχουν τεράστια σημασία για τις ακριτικές περιοχές και τα ακριτικά νησιά, καθώς μέσα από την τεχνολογία ο γιατρός που βρίσκεται στη Χάλκη έχει πρόσβαση σε υπερσύγχρονες υπηρεσίες και γίνονται διαγνώσεις που διαφορετικά θα ήταν αδύνατες.

Συμπλήρωσε ότι σε συνδυασμό με το σύστημα διακομιδών δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφαλειας για τους νησιώτες και τους επισκέπτες.

Σχολείο με 5G και υποδομές συνδεσιμότητας

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σχολείο του νησιού, ένα από τα πολλά σημεία που απολαμβάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες 5G και Wi-Fi χάρη στις υποδομές συνδεσιμότητας που έχει εγκαταστήσει η Vodafone. Η εταιρεία έχει επίσης εξοπλίσει αίθουσα του σχολείου με σειρά τεχνολογικών εργαλείων, όπως υπολογιστές, τάμπλετ και έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

«Υποχρέωσή μας είναι να εξοπλίσουμε τη νέα γενιά με δεξιότητες. Από τη μία την εξοικείωση με την τεχνολογία από την άλλη τις ήπιες δεξιότητες τις οποίες θα αναζητά και θα επιβραβεύει η αγορά εργασίας στο μέλλον», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε πως χάρη στις ταχύτατες συνδέσεις νησιά όπως η Χάλκη αναβαθμίζονται στα μάτια τόσο των επισκεπτών όσο και των «ψηφιακών νομάδων» της εποχής μας.

«Τα νησιά μας πια, ειδικότερα τα μικρότερα νησιά, με τη δύναμη των τηλεπικοινωνιών, μπορούν να γίνουν κόμβος και προορισμός για την προσέλευση ανθρώπων οι οποίοι θα δουλεύουν από τα νησιά όλο το χρόνο. Αυτό το trend των digital nomads είναι πραγματικό. Το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα. Με ένα κατάλληλο πλαίσιο κινήτρων και τις σωστές υποδομές γιατί να μην μπορεί να περνάει κανείς πολύ καιρό -και τον χειμώνα του, όχι μόνο το καλοκαίρι του- σε έναν πανέμορφο τόπο όπως η Χάλκη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μαθητές του έδωσαν ως δώρο έναν 3D χάρτη του νησιού που εκτύπωσαν στο εργαστήριο. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για το δώρο και υποσχέθηκε ότι θα το βάλει στο γραφείο του.

Δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας

Τέλος, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι εταιρείες OMEXOM, AKUO και Vodafone για τον «πράσινο» και καλύτερο φωτισμό δημόσιων κτηρίων και δρόμων στη Χάλκη.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός καλύπτει το Δημαρχείο και τον πύργο με το παλιό ρολόι, ενώ «έξυπνα» συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν αξιοποιηθεί για τον οδοφωτισμό, αναβαθμίζοντας τόσο πρακτικά όσο και αισθητικά τις υποδομές του νησιού.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green