Ως πριν από μερικά χρόνια η συζήτηση για την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου γινόταν κυρίως με όρους παρελθόντος. Μεγάλα έργα που άλλαξαν το τοπίο της δημόσιας διοίκησης, από το Taxisnet και το ICISnet ως τη Διαύγεια, αλλά φρέναραν στην οικονομική κρίση. Για τουλάχιστον μια πενταετία όλη αυτή η ψηφιακή κοσμογονία που συντελούνταν διεθνώς έμενε εκτός ελληνικών συνόρων, ελλείψει πόρων, νέων έργων, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Κι ενώ η αλλαγή σελίδας φάνταζε μάλλον ακατόρθωτη, μέσα στην τελευταία διετία η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), το κέντρο εκτέλεσης και υλοποίησης των ψηφιακών έργων του Δημοσίου, προχώρησε σε 70 προγραμματικές συμφωνίες ύψους 2 δισ. ευρώ. Σε έναν χρόνο από σήμερα θα διαχειρίζεται έργα 4 δισ. ευρώ, ενώ ως το τέλος του 2021 θα προκηρύξει 42 διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως, η ΚτΠ αναλαμβάνει να «τρέξει» τα 5 από τα 12 πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 294,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μέσα από την Ψηφιακή Μέριμνα και το freedom pass έριξε τα πρώτα πραγματικά χρήματα από το RRF στην ελληνική αγορά, ύψους 163 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες, και θα προσθέσει ακόμη 10 εκατ. ευρώ με το freedom pass data.

«Τελευταία ευκαιρία για σύγχρονο κράτος»

«Με τα έργα που θα τρέξουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοσμογονική αλλαγή. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ίσως η τελευταία ευκαιρία της χώρας να μεταβούμε σε ένα σύγχρονο κράτος προς όφελος του πολίτη. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αλλάξει πρόσωπο σε πολλούς τομείς του Δημοσίου» τονίζει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, κ. Σταύρος Ασθενίδης, δίνοντας το στίγμα σημαντικών αλλαγών.

Ανασύροντας το DNA μιας πορείας που εφέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, η Κοινωνία της Πληροφορίας εξελίσσεται σε έναν «μάνατζερ» αξιώσεων για τα ψηφιακά έργα της χώρας. Αυτό το άλμα δεν έγινε τυχαία, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Ασθενίδης, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένας πυρήνας περίπου 140 στελεχών από μόλις 52 που είχαν απομείνει στην εταιρεία μετά την κρίση, συντάχθηκε στρατηγικό σχέδιο πενταετίας, αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και οι διαδικασίες, που αποτελούν και το μεγάλο asset της εταιρείας.

Οι νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής

Η ανάπτυξη της τηλεσυμβουλευτικής είναι το πρώτο άμεσο βήμα για την επέκταση και ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής. Οι πρώτες γραμμές του έργου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, γράφονται αυτή την περίοδο από την ΚτΠ, με στόχο να καλυφθούν υγειονομικές ανάγκες σε ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές γωνιές της πατρίδας μας. Θα συμπεριλάβει επίσης 30 σωφρονιστικά καταστήματα και 20 δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Με 315 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής και 3.000 νέα σημεία τελικής φροντίδας στο σπίτι για ευάλωτες ομάδες, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι και οι πολίτες με κινητικά προβλήματα, αλλά και άτομα που ζουν σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, θα προσφερθεί σε όλους τους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί χωρίζοντας τη χώρα σε 2 ως 4 lots, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών κάθε υγειονομικής περιφέρειας, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση ασθενών και περιστατικών. Ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι έτοιμος ως το τέλος του χρόνου.

 Η απονομή δικαιοσύνης

Περίπου 800 αστυνομικούς την ημέρα που ασχολούνται με μεταγωγές έρχεται να απελευθερώσει η εξ αποστάσεως ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια της χώρας, οι λεγόμενες τηλεδίκες.

Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων από πιστοποιημένους χώρους, με δυνατότητα εικόνας και ήχου, σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 21 εκατ. ευρώ, είναι σε φάση ολοκλήρωσης φέρνοντας πιο κοντά την ψηφιοποίηση στις δικαστικές αίθουσες της χώρας, που θα έχει σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά και στην προστασία ευάλωτων μαρτύρων.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων

Αυτό είναι όμως μόνο ένα κομμάτι του e-justice, η «βιτρίνα» θα έλεγε κανείς ενός τεράστιου έργου που αθροίζει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, που αποτελεί κι ένα από τα αγκάθια για την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Η ΚτΠ προχωρεί σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ψηφιακών συστημάτων για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Αυτά θα συνδυαστούν με το απαιτητικό έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για το οποίο τώρα τρέχει μελέτη με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να τεθούν προτεραιότητες.

Ολοκληρώνεται σύντομα το τεράστιο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Η μεγαλύτερη επιτυχία των προηγούμενων δύο ετών, όπως τη χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ξεκόλλησε μετά από έξι χρόνια το τεράστιο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με την υπογραφή 24 εκτελεστικών συμβάσεων, αφού πρώτα έγινε αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Σήμερα οι κεντρικές υποδομές του έργου, τα δύο data centers σε Αθήνα και Χανιά, βρίσκονται στο 98% και εάν η πανδημία δεν είχε φέρει ελλείψεις σε συγκεκριμένα εξαρτήματα θα είχαν ολοκληρωθεί, εξέλιξη που αναμένεται σε περίπου έναν μήνα. Παράλληλα από τον Ιούλιο έχει ήδη ξεκινήσει το roll out για τις εγκαταστάσεις στα 34.000 σημεία της δημόσιας διοίκησης που θα συνδεθούν, στα οποία περιλαμβάνονται και όλα τα σχολεία.

Σε εξέλιξη επόμενη γενιά του gov.gr

Από την Κοινωνία της Πληροφορίας ωριμάζει και η επόμενη γενιά του gov.gr, που σήμερα έχει φτάσει τις 1.274 υπηρεσίες και αναμένεται ως το τέλος του έτους να φτάσει τις 1.500. Οι ψηφιακές συναλλαγές το 2021 έφτασαν τα 150 εκατ. και εκτιμάται ότι εφέτος θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. Η επόμενη σελίδα της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου θα γυρίσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το CRM θα είναι μια ενιαία πλατφόρμα εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων που θα φιλοξενεί πια όλη τη διάδραση με το Δημόσιο από οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα.

Λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης βρίσκεται, εν τω μεταξύ, το GOV-ERP, το οποίο και θα παρακολουθεί σε real time την εκτέλεση του προϋπολογισμού της χώρας. Το έργο θα γίνει ουσιαστικά ο ψηφιακός «πυρήνας» του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, σε διασύνδεση με τη γενική κυβέρνηση και τους φορείς της. Με το έργο, προϋπολογισμού 36,1 εκατ. ευρώ, το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα οικονομικά του, τι πάει καλά και πού σημειώνονται καθυστερήσεις, ενισχύοντας τη διαφάνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες