Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου λαμβάνει σήμερα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ με το οποίο επιχειρείται ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις». Ταυτοχρόνως, προωθούνται τα προγράμματα άμεσου ψηφιακού μετασχηματισμού του ταμείου, ώστε από κοινού με την ένταξη στην «μάχη» των ιδιωτών εκκαθαριστών να επιτευχθεί η ουσιαστική αποκλιμάκωση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί σε συζήτηση το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται το νέο οργανόγραμμα και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του πολίτη, πάταξη της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου, θα ανακοινώσουν τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και τους στόχους της μεταρρύθμισης της λειτουργίας του ασφαλιστικού ταμείου.

Πέραν των αλλαγών στη λειτουργία του ταμείου θα επέλθει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του με προγράμματα παρέμβασης συνολικού προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2024. Στις ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται: η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, με την ψηφιοποίηση των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024 και προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ. Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, ώστε να επικοινωνούν οι υπηρεσίες – των διαφορετικών ενοποιημένων ταμείων – μεταξύ τους. Και η αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024, με στόχο την μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Ιδιώτες εκκαθαριστές

Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό επιτυχίας των ιδιωτών εκκαθαριστών – λογιστών, φοροτεχνικών και δικηγόρων – που έλαβαν μέρος στο πρώτο κύκλο εκπαίδευσης του ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση και να ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Μόνο 179 από τους 547 που πήραν μέρος στις εξετάσεις, τελικώς έλαβαν την πιστοποίηση του εκκαθαριστή συντάξεων. Αναλυτικά:

Στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης έκαναν αίτηση συμμετοχής 1.200 ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι. Οι 1.147 (96%) εξ αυτών συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν.

Από αυτούς οι 790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην χθεσινή εξέταση (Τετάρτη 3/11) και 357 ζήτησαν εξαίρεση από την διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων (έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα). Τελικώς στις εξετάσεις συμμετείχαν 547 εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179 !!!

Εντός των απομένων ημερών, θα ανακοινωθεί η έναρξη του δεύτερου κύκλου εκπαίδευσης – πιστοποίησης επίσης για 1.200 λογιστές και δικηγόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά