Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε οριστικά χθες, Παρασκευή, το βράδυ το εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, όπως είχε ζητησει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει πια παρά να υπογράψει το κείμενο αυτό για να επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ.
Η υιοθέτηση αυτού του σχεδίου του 1,2 τρισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη Γερουσία που το είχε υπερψηφίσει τον Αύγουστο, αποτελεί μισή νίκη για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν κατάφερε να επιτύχει την πραγματοποίηση χθες μιας ψηφοφορίας για το άλλο γιγαντιαίο σχέδιό του για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της οικολογίας.
Οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν 218 ψήφους για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό, που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών και του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Έλαβαν 228 ψήφους υπέρ και 206 κατά, χάρη στις ψήφους Ρεπουμπλικανών και η έγκριση του νόμου χαιρετίσθηκε με χειροκροτήματα από τους βουλευτές.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επείγουσα ανάγκη να τονώσει την προεδρία του, ήλπιζε χθες, Παρασκευή, το πρωί ότι θα καθίστατο δυνατό να προχωρήσουν δύο μείζονα νομοθετικά κείμενα στη Βουλή των Αντιπροσώπων: αυτό το σχέδιο επενδύσεων και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την επανίδρυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής ύψους 1,750 τρισ. δολαρίων.
Όμως οι Δημοκρατικοί ηγέτες αναγκάστηκαν να μην προχωρήσουν σε ψηφοφορία για την έγκριση αυτού του τελευταίου νομοθετικού κειμένου, καθώς η κεντρώα πτέρυγα του κόμματος ζητούσε διευκρίνισεις για τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του. Η μετριοπαθής και η προοδευτική πτέρυγες του κόμματος συμφώνησαν τελικά στην πραγματοποίηση μιας διαδικαστικής ψηφοφορίας που έχει στόχο να θέσει σε κίνηση την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μείωση της δημοτικότητάς του ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας, διευκρίνισε πως το εκτεταμένο κοινωνικό πρόγραμμά του θα τεθεί σε ψηφοφορία από τη βουλή την εβδομάδα της 15ης Νοεμβρίου το αργότερο, πριν ασχοληθεί με αυτό η Γερουσία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία