Μπορεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 να έχει «κλειδώσει», ωστόσο το ύψος της νέας αύξησης παραμένει «ανοιχτό».
Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες, αυτό που επανειλημμένα έχει γράψει ο Ο.Τ., για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί με πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το ύψος της νέας αύξησης, για το οποίο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο MEGA σημείωσε ότι «θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, η πορεία της ανεργίας, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων».
Για το ίδιο θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης – σε προηγούμενο χρόνο – έχει αναφέρει πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αποφασίσθηκε παρότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας, τώρα που η οικονομία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης θα πρέπει να δοθεί το ανάλογο μέρισμα στους εργαζόμενους».
Οι δηλώσεις αυτές είναι μεν στην ίδια κατεύθυνση, αλλά απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος.
Οι προσεγγίσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών – αντίστοιχη δήλωση έχει κάνει και ο κ. Σ. Πέτσας – ουσιαστικά παραπέμπουν σε αύξηση, ισόποση με το ποσοστό του ΑΕΠ μείον του 2%, που ήδη έχει αποφασισθεί και θα δοθεί από την 1.1.2022.
Δηλαδή εκτιμάται ότι θα δοθεί – πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 – μια επιπλέον αύξηση της τάξεως του 4% έως 6%.
Κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιεί την «αναλογία με το ποσοστό της ανάπτυξης, ως μέρισμα για τους εργαζόμενους», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του κατώτατου μισθού ίση με το διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.
Τέλος πάντων, η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους.
Την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος θα αυξηθεί κατά 2% και θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μεικτά. Ακολούθως εντός του Φεβρουαρίου – σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο – η κυβέρνηση θα εκκινήσει, εκ νέου, τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της Τράπεζας της Ελλάδος και των επιστημονικών ινστιτούτων, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022, να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών», που θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας».
Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας κλπ».
Latest News
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και αύξηση της απασχόλησης «γεμίζουν» τα ταμεία του ΕΦΚΑ
Πλεόνασμα 900 εκατομμύρια για το 2025 παρά την αύξηση των οφειλών και την απόδοση εκκρεμών συντάξεων
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις με την αύξηση – Σε ποιους δικαιούχους και πότε θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις αυτές θα περιλαμβάνουν την αύξηση του 2,4% που έχει επιβληθεί οριζοντίως
Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στο τέλος Δεκεμβρίου
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά σύνταξη εντός του 2025 δε θα δουν την αύξηση του 2,4%
Αναδρομικά: Πότε θα τα λάβουν 400.000 συνταξιούχοι - Οι δικαιούχοι
Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Καμία κυβερνητική δέσμευση για επέκταση της απόφασης σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
Πόσοι παραμένουν στην εργασία μετά την επιδότηση της ΔΥΠΑ;
Υψηλή απασχολησιμότητα διαπιστώνει μελέτη του ΟΟΣΑ