Η μακροπρόθεσμη επιλογή μετοχών του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς συνοψίζεται στη φράση: Αποφύγετε τις Big Oil.

Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και υιοθετεί  καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι πετρελαϊκοί γίγαντες που κυριαρχούν στις αγορές για περισσότερο από έναν αιώνα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft σε μια ενημέρωση στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, την Πέμπτη.

«Μερικοί από αυτούς τους γίγαντες θα πέσουν. Ξέρετε, σε 30 χρόνια από τώρα, μερικές από αυτές τις εταιρείες πετρελαίου θα αξίζουν πολύ λίγα», είπε ο Γκέιτς, ένθερμος υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης τεχνολογίας, σύμφωνα με το Axios.

Οι μετοχές των εταιρείων όπως η ExxonMobil, η BP και η Royal Dutch Shell μειώνονται τα τελευταία πέντε χρόνια – ειδικά κατά την έναρξη της πανδημίας, η οποία συρρίκνωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο. Η ExxonMobil, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, έχασε 20 δισ. δολάρια το 2020. Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει κεφαλαιοποίηση  275 δισ. δολάρια, αλλά καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλάζουν την ενεργειακή πολιτική τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς ένα ηλεκτρικό μέλλον, αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις επενδύσεις σε εταιρείες πετρελαίου.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που στρέφουν τις δραστηριότητές τους προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν, είπε ο Γκέιτς στην ενημέρωση. Αλλά το επενδυτικό του ιστορικό δείχνει ότι δεν είναι αισιόδοξος. Στο τελευταίο του βιβλίο, «Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή», ο Γκέιτς έγραψε ότι το 2019, εκχώρησε όλες τις «άμεσες συμμετοχές του σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και το Ίδρυμα Γκέιτς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green