Είκοσι οκτώ ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρώτη ουσιαστικά δημοσκόπηση μετά την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά είναι της GPO που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και η οποία δίνει μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα.

Πρόκειται για σκληρή μάχη ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους: Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις υποψήφιους φαίνεται ότι θα διεξαχθεί το σκληρό ντέρμπι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO.

Βασικό συμπέρασμα της πρώτης έρευνας στην προεκλογική αφετηρία για τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ είναι ότι η μάχη οδηγείται σε δεύτερο γύρο, με άδηλο ωστόσο το αποτέλεσμα όχι μόνον για τον τελικό νικητή, αλλά ακόμη και για το δίδυμο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Η ανατροπή σχεδιασμών που προκάλεσε η απρόσμενη απώλεια της Φώφης Γεννηματά είναι προφανές ότι αφήνει το αποτύπωμά της και σε αυτή την πρώτη καταγραφή δυνάμεων μεταξύ των έξι υποψηφίων αρχηγών, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα της GPO, καταγράφονται δύο ταχύτητες στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς σε αυτή τη φάση τρεις υποψήφιοι διαγκωνίζονται για την κομματική ηγεσία και τρεις περιορίζονται σε έναν ρυθμιστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

Προβάδισμα

Από την πρώτη έρευνα της GPO προκύπτει ότι καλύτερη θέση στην προεκλογική αφετηρία έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καταγράφει προβάδισμα τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (στις εθνικές κάλπες του 2019) όσο και μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων που προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά με διαφορές που αφήνουν ανοικτό το αποτέλεσμα για κάθε θέση στην αρχική τριάδα.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης) κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, που μπορεί ωστόσο να παίξουν τον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα είτε παραμείνουν στην κούρσα έως τις 5 Δεκεμβρίου είτε αποχωρήσουν νωρίτερα. Ειδικότερα, στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Ο Λοβέρδος, ο οποίος είχε ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες αρχίσει να ξεδιπλώνει την προεκλογική καμπάνια του, καταγράφει καλύτερη εικόνα και στην προοπτική που μπορεί να προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής, μέσα από αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, ενώ ο Παπανδρέου που μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μετριέται δημοσκοπικά, είναι φανερό ότι προκαλεί διχογνωμίες ως προς την αναγκαιότητα της υποψηφιότητάς του, τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο σύνολο του πιθανού εκλογικού σώματος.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε φιναλίστ στις εσωκομματικές κάλπες του 2017, γίνεται εξίσου σαφές από την ίδια δημοσκόπηση ότι διατηρεί μια εδραιωμένη εκλογική βάση.

Λοβέρδος: Αν εκλεγώ θα μιλήσω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Συνεχίζω όπως με ξέρετε. Με δύναμη, σεμνότητα και ενότητα για το κίνημα. Αν με ρωτάτε ποια είναι η στάση των ανθρώπων όπως τους συναντώ στις περιοδείες μου, αναγνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια στις χαρές και τις λύπες της παράταξης ήμουν παρών, είμαι εδώ, δίνω τις μάχες μου, όχι για να πείσω τον πολίτη πόσο καλά ήταν παλιά τα πράγματα, αλλά για να του πω τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί, για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Την ημέρα της εκλογής μου, αν οι πολίτες επιλέξουν εμένα, το βράδυ που θα κάνω το χαιρετισμό από τα γραφεία της παράταξής μας θα μιλήσω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», είπε ο  υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχει πρόταση από τη ΝΔ για συνεργασία, αλλά από τον κ. Τσίπρα»

«Μόνο ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα συμπράξω με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει πρόταση από τη ΝΔ, κανείς από τους 6 υποψήφιους δεν το έχουμε θέσει. Υπάρχει πρόταση για συνεργασία από τα αριστερά, από τον κ. Τσίπρα. Πρώτος του είπε όχι ο κ. Κουτσούμπας, μετά ο κ. Βαρουφάκης, μετά εμείς. Έχουμε τώρα κάποιους υποψηφίους που μιλούν για προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό εγώ το απορρίπτω», ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε περίπτωση που εκλεγεί με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον κ. Τσίπρα δεν τον συμφέρει η εκλογή μου – Οι δεύτερες εκλογές Μητσοτάκη μπορεί να βρούνε εμάς αξιωματική αντιπολίτευση»

«Μαζική συμμετοχή στις 5 Δεκεμβρίου στις κάλπες, όπου ο πολίτης μπορεί να προσέλθει με την ταυτότητά του, και να γραφτεί ως φίλος. Μάχη κατά των μηχανισμών. Πάμε για το ΠΑΣΟΚ, για επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ, με τους ήχους και τα σύμβολά μας. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες με τη ΝΔ. Τον κ. Τσίπρα δεν τον συμφέρει η δική μου εκλογή. Εμείς θα ανεβαίνουμε και αυτός θα πέφτει. Οι δεύτερες εκλογές Μητσοτάκη μπορεί να βρούνε εμάς αξιωματική αντιπολίτευση. Πάμε για υπερδιπλασιασμό των ψήφων, αυτό τον στόχο έχω θέσει και για αυτό ζητάω την ψήφο των πολιτών. Αν είμαι η επιλογή τους θα κάνω διαρκώς κομματικά δημοψηφίσματα. Το Α και το Ω της δικής μας πολιτικής θα είναι ο αγώνας κατά της γραφειοκρατίας», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος.

Απαντώντας τέλος στο πώς βλέπει την υποψηφιότητα Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος, ο ίδιος έστειλε μήνυμα ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δε θα απαντήσω. Την επόμενη ημέρα θα είμαστε μαζί. Το 2015 με την αείμνηστη Γεννηματά κατεβήκαμε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν ήμουν νικητής. Ήμουν δίπλα της όσο κανένας άλλος. Έχω βιογραφικό ενότητας. Με τους συνυποψηφίους μου έχουμε διαφορές. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε στον ίδιο χώρο, δε μας χωρίζει άβυσσος. Μαζί θα είμαστε και μαζί θα προχωρήσουμε».

Παραιτείται από γραμματέας επικοινωνίας ο Παναγιώτης Βλάχος – Ποιον θα στηρίξει

Υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκε δημόσια ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας θα υποβάλλει την παραίτηση του στον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αυτονόητο ότι με την επιλογή μου αυτή δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ το κόμμα από την θέση του Γραμματέα Επικοινωνίας, που μου εμπιστεύθηκε η Φώφη Γεννηματά και τα όργανα του Κινήματος. Αύριο πρωί κιόλας θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής».

Μιλώντας για τον υποψήφιο για την ηγεσία και ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη: υπογραμμίζει, «θα στηρίξω αυτόν που μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, να βάλει στο παιχνίδι την γενιά της κρίσης, να ανασυγκροτήσει το κόμμα από κάτω προς τα πάνω και να δημιουργήσουμε μαζί ένα κίνημα που θα ακτινοβολεί το παράδειγμα της διακυβέρνησης που θα διεκδικήσουμε από το λαό. Αυτός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα