Η Toshiba φέρεται να είναι έτοιμη να διαχωριστεί σε τρία νέα εταιρικά σχήματα τα οποία θα επικεντρώνονται σε διαφορετικούς τομείς το καθένα: υποδομές, συσκευές και ημιαγωγούς (μνήμες). Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei ο διαχωρισμός σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

Κάθε μία από τις τρεις νέες εταιρείες σχεδιάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, μελλοντικά. Η κίνηση της Toshiba αποτελεί μέρος της στρατηγικής της να ενδυναμώσει την αξία που έχουν στα χέρια τους οι μέτοχοι, μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητων εταιρειών που θα έχουν διαφορετικές πηγές εσόδων αλλά και διαφορετικές στρατηγικές ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι οι ιαπωνικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών διαθέτουν μία ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων, από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως οικιακές συσκευές. Η Toshiba υπήρξε κορυφαία σε αυτού του είδους τη στρατηγική οπότε η σημερινή αναφορά ότι «σπάει» σε τρία ανεξάρτητα τμήματα θεωρείται πρωτοφανής για τα ιαπωνικά δεδομένα.

Ο σχεδιασμός της Toshiba προβλέπει το νέο πλάνο να ενταχθεί στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική διαχείριση που πρόκειται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ιαπωνική εταιρεία δραστηριοποιείται σε υπερβολικά πολλούς τομείς – από τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι τις μεταφορές και από την κατασκευή ανελκυστήρων μέχρι τα κλιματιστικά, τους σκληρούς δίσκους και τους ημιαγωγούς. Όλες αυτές οι δραστηριότητες της έφεραν συνολικά έσοδα για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο 30,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περί τα 3,5 τρισεκατομμύρια γεν).

Με το νέο σχεδιασμό, για παράδειγμα, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Toshiba θα λειτουργούν υπό μία νέα εταιρεία υποδομών ενώ ο τομέας των σκληρών δίσκων θα κατευθυνθεί στη νέα εταιρεία που θα ασχολείται με τις συσκευές. Μία εταιρεία την οποία ελέγχει η Kioxia Holdings, στην οποία η Toshiba με τη σειρά της κατέχει το 40%, αναμένεται να αναλάβει τον τομέα παραγωγής ημιαγωγών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nikkei, υπάρχει το ενδεχόμενο οι ημιαγωγοί να ενσωματωθούν τελικά στην εταιρεία που θα ασχολείται με τις συσκευές.

Στους μετόχους της Toshiba αναμένεται να κατανεμηθούν εκ νέου οι μετοχές των νέων εταιρικών σχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή