Με τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες να επιμένουν στην ήπια στάση τους, όσον αφορά την πορεία της νομισματικής σύσφιξης, αποσύροντας πολύ προσεκτικά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και διαχωρίζοντας τα, από τις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων, οι μετοχικές αγορές ανέκαμψαν, κινούμενες σε ιστορικά υψηλά, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν μερικώς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Fed (που ξεκινά το το tapering τον Νοέμβριο), Τζερόμ Πάουελ, δεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι υπομονετική πριν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Καθώς ο ίδιος «βλέπει» ως «παροδικές» τις πληθωριστικές πιέσεις, θεωρώντας πως δεν είναι κατάλληλη στιγμή για αύξηση επιτοκίων, η Capital Economics, εκτίμησε πως τα «περιστέρια» εξακολουθούν να έχουν «το πάνω χέρι». Σύμφωνα με τις προβλέψεις μάλιστα του κολοσσού των ομολόγων, της PIMCO, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα λάβει χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Από την πλευρά της και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια (στο 0,1%), καταρρίπτοντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα γινόταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αύξανε τα επιτόκια μετά την πανδημία, με τους αναλυτές να μεταθέτουν τώρα την πρώτη αύξηση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε με την σειρά της και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αντικρούοντας τα στοιχήματα της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων του ευρω τον επόμενο Οκτώβριο.

«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022 και η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2023 και όχι το 2022», προέβλεψε η παλαιότερη γερμανική τράπεζα, η Berenberg. Αν και οι επενδυτές περιορίζουν τα επιθετικά τους στοιχήματα υπέρ της αύξησης επιτοκίων, οι αγορές χρήματος εξακολουθούν ακόμη να προεξοφλούν σημαντικό περιορισμό (της νομισματικής πολιτικής) για το επόμενο έτος, ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank, ενώ η ING, εκτιμά πως η ΕΚΤ, θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο γ΄ τρίμηνο του 2023.

«Προσεκτικά βήματα»

Μπορεί οι αγορές να φοβούνται πως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια ταχύτερα του αναμενομένου, η UBS AG, εκτιμά πάντως πως (πέρα από κάποιες περιφερειακές) οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν μία πολύ προσεκτική στάση στο θέμα αυτό. Η στάση της Fed που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στο θέμα αυτό π.χ., αναμένεται να παραμένει πιο προσεκτική, με τη νομισματική της πολιτική να συνεχίζει σε γενικές γραμμές να στηρίζει την ανάκαμψη. Οι οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη, ενώ και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί τελικά προσωρινός, αναμένεται να παραμένει επίσης υποστηρικτική της οικονομικής ανάπτυξης.

Aνοδικά περιθώρια για τις μετοχές

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS AG συνεχίζει να «βλέπει» ανοδικά περιθώρια για τις μετοχές, συστήνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν τους νικητές της ανάκαμψης και κυρίως από τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, ενώ γεωγραφικά «βλέπει» καλύτερες προοπτικές για την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Οι διαφορές στον ρυθμό απόσυρσης στη νομισματική προσαρμογή μεταξύ των ισχυρών κεντρικών τραπεζών εκτιμά πως δημιουργεί ευκαιρίες και στην αγορά συναλλάγματος, από την οποία προτιμά το δολάριο ΗΠΑ και την Στερλίνα σε σχέση με το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή