
Με πολύ κόπο… αλλά και με αρκετά στηρίγματα από κρίσιμους τίτλους, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων σήμερα, κατά την «προσφιλή» τακτική των τελευταίων εβδομάδων. Μια τακτική που έδωσε την αφομοίωση των επιπέδων κάθε φορά που κατακτούσε κρίσιμα ορόσημα.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 920,52 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει σήμερα σχεδόν τα 78 εκατ. ευρώ, αλλά με τη ΔΕΗ να διακινεί πάνω από 30 εκατ., επαναλαμβάνοντας τις χθεσινές συναλλακτικές της επιδόσεις. Θετικά επίσης κρίθηκε από τους εγχώριους αναλυτές ότι παρά τη διήμερη «στάση» του τραπεζικού δείκτη, ο κλαδικός κράτησε τις 600 μονάδες, ένα επίπεδο που θεωρείται κρίσιμο για τη διατήρηση του θετικού momentum που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.
Επί της ουσίας η αγορά επιδόθηκε σε αυτό που έχει συνηθίσει τον τελευταίο μήνα. Να αφομοιώνει το κάθε επίπεδο πριν δοκιμάσει τα υψηλότερα. Και σε αυτό σήμερα βοήθησαν οι διορθωτικές κινήσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετούς τίτλους, ειδικά σε εκείνους που πρωταγωνίστησαν στην αναρρίχηση στα τρέχοντα επίπεδα. Και η διόρθωση αυτών των τίτλων έδωσε καύσιμα στην άνοδο άλλων, με τα πρόσημα τελικά να είναι μοιρασμένα.
Για την επόμενη μέρα τώρα, η αγορά χρειάζεται καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς τις τελευταίες μέρες αυξάνονται τα κρούσματα και επανέρχονται τα σενάρια για νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις από την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, στις 11 Νοεμβρίου, για την οποία έχουν καλλιεργηθεί σημαντικές προσδοκίες. Επίσης, την ίδια μέρα η Κομισιόν αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 6%- ενδεχομένως κοντά στο 7%- έναντι 4,3% τον περασμένο Ιούλιο. Πιθανό είναι ψαλιδιστούν οι προβλέψεις του 6% για το 2022, με τον ρυθμό να “πέφτει” κοντά 4,5-5%, κοντά δηλαδή στην εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Jumbo ήταν στους αρνητικούς πρωταγωνιστές με το -2,85% που σημείωσε, με τις Eurobank, Μυτιληναίο και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Τα στηρίγματα ήρθαν από την Τέρνα Ενεργειακή, που ενισχύθηκε κατά 3,69%, με τις ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%.


Latest News

Με κέρδη 1% ξανά στις 860 μονάδες
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 860,06 μονάδες (με τζίρο 82 εκατ.) ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 0,80% - Ιδιότυπη αλλαγή ρόλων μεταξύ τραπεζών και ΟΤΕ - Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον θέτει όρια στην άνοδο

Οι τράπεζες συντηρούν την άνοδο
Χρονικά η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για το ΧΑ

Αντίδραση με τη βοήθεια των τραπεζών στο ΧΑ
Το κλίμα παραμένει εύθραυστο, όπως φαίνεται και από τη σημερινή αντίδραση της αγοράς, την ώρα που τα τεχνικά σήματα έχουν δοθεί στους περισσότερους τίτλους

Σώθηκαν, για την ώρα, οι 850 μονάδες
Το αρνητικό κλίμα τροφοδοτείται και από την εικόνα των διεθνών αγορών

Ανώμαλη προσγείωση στις 840 μονάδες
H πτωτική κίνηση πλέον είναι σχεδόν καθολική

Οι διεθνείς κλυδωνισμοί παρασύρουν και το ΧΑ
Τράπεζες και Coca Cola ηγούνται με απώλειες που ξεπερνούν το 3%

Ο Γενικός Δείκτης «κατασκηνώνει» στην περιοχή 850-875 μονάδων
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.

Οριακά χαμηλότερα ο ΓΔ
Όσο ο ΓΔ παραμένει στη ζώνη των 850-875 μονάδων, τόσο πιο αποφασιστική θα είναι η διάσπαση των επιπέδων, ασχέτου κατεύθυνσης

Σταθεροποιητικά κάτω από τις 870 μονάδες
Σήμερα επί της ουσίας "μιμείται" την αναμονή των ευρωπαϊκών αγορών

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.