Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σχεδόν στάσιμες, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας περιπλέκουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% τον μήνα στα 112,3 δισ. ευρώ (129,75 δισ. δολάρια), σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μη μεταβολή.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 99,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την προβλεπόμενη άνοδο 0,6%.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν η πανδημία του κορωνοϊού πλήξει τη Γερμανία, οι εξαγωγές εξακολουθούσαν να μειώνονται κατά 0,3%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8%.

«Τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επιβαρύνουν την παραγωγή, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τις εξαγωγές», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Bankhaus Lampe, Αλεξαντερ Κρούγκερ, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερο από ό,τι την περίοδο πριν από την πανδημία, όταν συχνά ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Η ανάλυση των εμπορικών στοιχείων από έτος σε έτος έδειξε ότι οι γερμανικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 10% στα 5,7 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 20% στα 2,3 δισ. ευρώ.

Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση, στα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα είναι επίσης λόγος ανησυχίας. Μια έκρηξη ανάπτυξης θα συμβεί μόνο όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν πιο ομαλά. Αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο», είπε ο Κρούγκερ.

Τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία συνοδεύτηκαν από έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo που έδειξε ότι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές τον Οκτώβριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επηρεάζουν τον βιομηχανικό τομέα.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας τον περασμένο μήνα μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των εξαγωγών για το έτος στο 8,6% από το 9,2% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, επικαλούμενος μια «ιστορικά μοναδική έλλειψη ενδιάμεσων αγαθών» που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή