Ένα think tank του ισχυρού κρατικού συμβουλίου της Κίνας συναντήθηκε με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων και εκπροσώπους τραπεζών την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα  του Reuters το οποίο επικαλείται πηγή με άμεση γνώση της συνάντησης.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που εξαπλώνονται στον κλάδο ακινήτων της Κίνας, με μια σειρά από αθετήσεις υπεράκτιων χρεών, υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας και πωλήσεις σε μετοχές και ομόλογα ορισμένων εταιρειών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κολοσσός ακινήτων China Evergrande Group, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, έχει συγκλονίσει τις παγκόσμιες αγορές καθώς αντιμετωπίζει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες, εάν δεν καλυφθούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Στη συνάντηση με το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου, η Kaisa προέτρεψε τις κρατικές εταιρείες να βοηθήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες να βελτιώσουν τη ρευστότητα μέσω εξαγορών έργων και στρατηγικών αγορών, είπε η πηγή.

Σημειώνεται ότι ενώ το think-tank κάνει προτάσεις πολιτικής, δεν είναι όργανο λήψης αποφάσεων.

Η Kaisa, η 25η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης της Κίνας σε πωλήσεις, είπε επίσης ότι η ρευστότητά της είναι περιορισμένη και ότι αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες εν μέσω υποβαθμίσεων της αξιολόγησης και των τραπεζών που περιορίζουν τα δάνεια, πρόσθεσε η πηγή.

Η Vanke, μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, δήλωσε στη συνεδρίαση ότι τα οικονομικά της ήταν υγιή, αν και ζήτησε σταθερές πολιτικές σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι συστημικοί κίνδυνοι και η κρίση ρευστότητας.

Άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν η Southern Asset Management και η προγραμματιστής Excellence Group, πρόσθεσε η πηγή.

Σε μια δήλωση στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat αργά τη Δευτέρα, η Kaisa είπε ότι λαμβάνει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητάς της και ότι συμβουλεύεται επενδυτές σε προϊόντα διαχείρισης περιουσίας για καλύτερες λύσεις πληρωμών.

Η Kaisa έχει το μεγαλύτερο υπεράκτιο χρέος από οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία του κλάδου, μετά την Evergrande.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή