Διπλή ανάγνωση είχαν τα στοιχεία για την πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη από τις αγορές σήμερα, καθώς οι ευρωπαϊκές έδειξαν αντοχές, σε αντίθεση με την εικόνα της Wall Street, αλλά και της Ασίας το πρωί.

Όπως επισήμαναν οι περισσότεροι αναλυτές, αυτό που έκανε τη διαφορά στις αγορές ήταν η εκτίμηση για την αντίδραση που θα έχουν οι κεντρικές τράπεζες μετά και τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού, με τη Federal Reserve σαφώς να έχει σηματοδοτήσει τη σταδιακή άρση της στήριξης της οικονομίας, σε αντίθεση με την “υπομονή” που δείχνει ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα υψηλά 30ετίας που βρέθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τροφοδότησε πλέον νέα σενάρια για την ολική αναδίπλωση της Fed σε μικρότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,66% στις 36.079 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,82% στις 4.646 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,66% στις 15.622 μονάδες.

Αντίθετα, νωρίτερα το απόγευμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,2%, με τον κλάδο του μεσων ενημέρωσης να ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ εκείνος της τεχνολογίας να υποχωρεί κατά 1,3%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 7.340 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 16.067 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,03% στις 7.045 μονάδες.

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ξεπέρασε ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι εκτίμησης του Dow Jones 5,9%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,6%.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Στο υψηλότερο επίπεδο 30ετίας ο πληθωρισμός!

Από την άλλη, το ζήτημα του πληθωρισμού στην Ευρώπη φαίνεται να μένει σε δεύτερο πλάνο (σε αντίθεση με τον σχετικό δείκτη στις ΗΠΑ), αν και απασχόλησε και τη συζήτηση στο χθεσινό Eurogroup. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν αναπόφευκτα και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα του υψηλού πληθωρισμού είχε αναφερθεί χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μέσω Twitter, είχε επαναλάβει την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν παροδικό φαινόμενο και πως σταδιακά από την ερχόμενη χρονιά ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη Γερμανία οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση κατά 4,6% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1993. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τις ασιατικές αγορές επηρέασε ο πληθωρισμός της Κίνας τον Οκτώβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,5% από πέρυσι, έναντι προσδοκιών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 1,4%. Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 13,5% από πέρυσι, πάνω από τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 12,4%.

Το «ιστορικό» ανάχωμα του πληθωρισμού

Παραδοσιακά, ο χρυσός είναι το ανάχωμα του εισοδήματος έναντι των πληθωριστικών πιέσεων, με το “κίτρινο” μέταλλο να κλείνει σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού κέρδισαν 1% κλείνοντας στα 1.848,30 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση. Τα επίπεδα είναι τα υψηλότερα από τις 16 Ιουνίου.

Αντίπαλο δέος όμως στην πρωτοκαθεδρία του χρυσού έναντι των περιόδων πληθωρισμού αποτελούν το τελευταίο διάστημα και τα κρυπτονομίσματα. Και σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες ημέρες τα κρυπτονομίσματα ξεπερνούν τα ιστορικά τους υψηλά.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός vs Bitcoin – Ποια είναι η «καλύτερη απάντηση» στον πληθωρισμό;

Σήμερα το bitcoin έφτασε στα επίπεδα των 67 χιλ. δολαρίων, ενώ βρέθηκε νωρίτερα και στα 69 χιλ. δολάρια, με πολλούς αισιόδοξους αναλυτές να μιλούν ήδη για το ορόσημο των 100 χιλ. δολαρίων. Επίσης, το Ether – το οποίος στηρίζει το δίκτυο του ethereum – βρίσκεται στα επίπεδα των 4.720 δολαρίων.

Το Ether έχει αυξηθεί περίπου 60% από τις αρχές Οκτωβρίου και το bitcoin περίπου 50%, καθώς οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από την έναρξη τον περασμένο μήνα ενός αμοιβαίου κεφαλαίου με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin των ΗΠΑ και αναζήτησαν έκθεση σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μερικές φορές θεωρείται ως αντιστάθμιση πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές