Έντονο προβληματισμό προκαλεί η άρνηση των βασικότερων παικτών της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας να υποστηρίξουν τη δέσμευση να πωλούν αυτοκίνητα και φορτηγά με μηδενικές εκπομπές έως το 2040 .

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη COP26, ήθελε από τις κυβερνήσεις, τους κατασκευαστές και τους επενδυτές να υποσχεθούν «να εργαστούν ώστε όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και φορτηγών να έχουν μηδενικές εκπομπές παγκοσμίως έως το 2040 και το αργότερο έως το 2035 στις κορυφαίες αγορές» σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, που αποκαλύπτει το CNN Business.

Η μη δεσμευτική πρόταση προωθήθηκε από τους διοργανωτές της συνόδου ως κεντρική στις προσπάθειες διατήρησης των εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία επιδιώκει να περιορίσει την άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, η Toyota και η Volkswagen, οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο σε πωλήσεις οχημάτων, η BMW, η Nissan και άλλοι κατασκευαστές αρνήθηκαν όλοι να υπογράψουν τη δήλωση.

Ακτιβιστές για το κλίμα δήλωσαν επίσης, ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων στον κόσμο, αρνούνταν να υπογράψουν τη δέσμευση. Η Γερμανία, η έδρα της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, δεν ήταν επίσης έτοιμη να την υποστηρίξει, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Αυτό που προκαλεί σοβαρή ανησυχία σήμερα είναι ότι μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιαπωνία και κατασκευαστές όπως η VW, η Toyota και η Hyundai δεν μπόρεσαν καν να υπογράψουν μια δήλωση για τα ηλεκτρικά οχήματα που υπόσχεται λιγότερα από αυτά που πραγματικά απαιτούνται για τη διατήρηση της κλιματικής ασφάλειας», ανέφερε ο Μάρτιν Κάιζερ, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή