Η δέσμευση της Google πριν από έναν χρόνο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 σε όλα τα data centers και τις εγκαταστάσεις της ανά τον πλανήτη, ήταν μόνο η αρχή.

Από σήμερα, ανοίγονται νέα «πράσινα» πεδία για τους χρήστες πολλών υφιστάμενων εφαρμογών της Google, ενώ στην εργαλειοθήκη της μπαίνουν και καινούργιες υπηρεσίες με στόχο να στηρίξουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και το κλίμα.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες το απόγευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της  Google και του μητρικού ομίλου Alphabet, κ. Σαντάρ Πιτσάι, και οι συνεργάτες του, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση, από σήμερα με τη νέα υπηρεσία  «Nest Renew» οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την ενέργεια που καταναλώνουν ανάλογα με το πότε είναι πιο καθαρή ή πιο οικονομική, ενώ με το «Google Flights» θα μπορούν να επιλέγουν τις πτήσεις με τις λιγότερες εκπομπές άνθρακα και μάλιστα ανάλογα με τη θέση που θα ταξιδέψουν.

Επίσης, με τα «Google Maps»  θα ξεχωρίζουν τις φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές για τη μετακίνησή τους (από σήμερα στην Αμερική και από το 2022 στην Ευρώπη). Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, στο Google Cloud Next ‘21 έρχονται ανακοινώσεις για ένα πιο  βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις.

Οι πολίτες είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν το ανθρακικό τους αποτύπωμα στη Γη, όπως δείχνουν και τα στατιστικά της Google.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι αναζητήσεις για  ηλεκτρικά αυτοκίνητα  διπλασιάστηκαν,  όπως και για διαδρομές με ποδήλατο στα Google Maps, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 98%. Επίσης, οι άνθρωποι που …γκουγκλάρουν για «ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον» είναι πλέον περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Γι’αυτό η Google σχεδίασε και σήμερα ξεκινά τη λειτουργία νέων υπηρεσιών και εργαλείων για πιο «πράσινες» επιλογές όταν ταξιδεύουμε και όταν πραγματοποιούμε αγορές. Πρόκειται για το πρόγραμμα Nest το οποίο θα διευκολύνει τους πολίτες να γίνουν μέρος της πράσινης ενεργειακής μετάβασης από το  σπίτι τους και να επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές στα Google Maps.

Εργαλείο για χρήση καθαρότερης ενέργειας

Οι θερμοστάτες του Nest, εδώ και μια δεκαετία,  βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Σήμερα, η Google κάνει ένα βήμα παραπάνω με τη νέα υπηρεσία Nest Renew, η οποία μέσω του Energy Shift (συμβατό με το Nest), επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση ή για ψύξη ανάλογα με το πότε είναι πιο καθαρή ή πιο οικονομική.  Ένα «εργαλείο» το οποίο, εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει εκτοξεύσει στα ύψη το ενεργειακό κόστος, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο.

Επίσης, θα προσφέρεται και μια συνδρομητική εναλλακτική, το Renew Premium, που θα αντισταθμίζει την εκτιμώμενη χρήση ηλεκτρικής οικιακής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με ανανεώσιμη ενέργεια από ηλιακά και αιολικά πάρκα των ΗΠΑ.

Google Flights με εκπομπές άνθρακα ανά πτήση

Για πιο «καθαρές» ταξιδιωτικές επιλογές – από το ποιες πτήσεις να διαλέξουμε μέχρι το πού να μείνουμε – το Google Flights εντάσσει από σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα. Ειδικότερα, θα δίνεται η δυνατότητα υπολογισμού των εκπομπών άνθρακα ανά θέση πτήσης, άρα και η προοπτική επιλογής μιας εναλλακτικής «πράσινης» διαδρομής.

Αλλά, και για την αναζήτηση ξενοδοχείων θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες τόσο για τις μεθόδους βιωσιμότητας που ακολουθούν (π.χ. διαχείριση αποβλήτων, εξοικονόμηση νερού κλπ.) όσο και για τις σχετικές πιστοποιήσεις που έχουν λάβει.

Επίσης, οι χρήστες των νέων εργαλείων θα έχουν και έναν «βοηθό» για   πιο βιώσιμες επιλογές στις αγορές τους, ξεκινώντας από τις οικιακές συσκευές. Όταν για παράδειγμα κάποιος αναζητεί ενεργοβόρα προϊόντα, όπως είναι τα πλυντήρια πιάτων ή οι βραστήρες νερού, θα υπάρχουν προτάσεις στο tab «Shopping» που θα του περιορίζουν τις επιλογές του με κριτήριο τις πιο οικονομικές και βιώσιμες εναλλακτικές.

Πιο «πράσινες» διαδρομές

Οι μετακινήσεις αποτελούν μια από τις πιο ενεργοβόρες και ρυπογόνες δραστηριότητες παγκοσμίως.  Από σήμερα στην Αμερική και από το 2022 στην Ευρώπη,  τα Google Maps θα έχουν ως προεπιλογή τη διαδρομή με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα  η οποία θα απαιτεί περίπου τον ίδιο χρόνο για να διανυθεί, με εκείνον της ταχύτερης διαδρομής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, θα εξοικονομούνται πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι εκπομπών άνθρακα ετησίως –κέρδος για τον πλανήτη αντίστοιχο με την απόσυρση τουλάχιστον 200.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους- ενώ παράλληλα οι πολίτες θα γλυτώνουν χρήματα από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.

Παράλληλα, προκειμένου να προωθηθεί η χρήση πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, κατά την αναζήτηση στο Google για αγορά αυτοκινήτου, οι χρήστες θα  βλέπουν πρώτα εναλλακτικές λύσεις υβριδικών και ηλεκτρικών, θα μπορούν να τα συγκρίνουν με τα βενζινοκίνητα ή τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα και να εντοπίζουν προσφορές και εκπτώσεις, ώστε να γνωρίζουν το ακριβές κόστος πριν αποφασίσουν. Οι συγκεκριμένες δυνατότητες θα ισχύουν από φέτος στις ΗΠΑ, ενώ το 2022 θα επεκταθούν.

Επιπλέον, για τη στήριξη του πιο βιώσιμου μέσου μετακίνησης, του ποδήλατου, δημιουργήθηκαν στα Maps πιο εύκολες υπηρεσίες πλοήγησης για ποδηλάτες, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για ποδήλατα και σκούτερ σε πάνω από 300 πόλεις του κόσμου.

Τεχνητή Νοημοσύνη για δρόμους με αποτελεσματικούς σηματοδότες

Με στόχο τον περιορισμό των επικίνδυνων εκπομπών ρύπων στις πόλεις η Google πειραματίζεται και με την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να γίνουν οι  φωτεινοί  σηματοδότες πιο αποτελεσματικοί  ώστε κάθε διαδρομή να είναι  φιλικότερη στο περιβάλλον, ανεξαρτήτως οχήματος. Έ

να μοντέλο εφαρμόστηκε πιλοτικά σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ, το οποίο προβλέπει τις συνθήκες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων προκειμένου να βελτιωθούν με αλλαγές στη ρύθμιση των σηματοδοτών. Σε πρώτη φάση παρατηρήθηκε 10% με 20% μείωση στην κατανάλωση καυσίμων και περιορισμός των καθυστερήσεων στις μεγάλες διασταυρώσεις. Ακολουθεί δεύτερη πιλοτική εφαρμογή στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε άλλες πόλεις.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, την επόμενη εβδομάδα, στο Google Cloud Next ‘21 θα ανακοινωθούν περισσότεροι τρόπου για να μπορεί κάθε εταιρεία να οικοδομήσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία