Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ 30ετίας, συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα να ευνοούν τις τοποθετήσεις σε πολύτιμα μέταλλα, τα οποία θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο και αντιστάθμισμα απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι τιμές του χρυσού πλησίασαν το υψηλό πέντε μηνών που άγγιξαν την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.860,18 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 0,9% στα 1.865,50 δολάρια.

Πληθωριστικές ανησυχίες

«Η αγορά είναι τρομοκρατημένη με τα χθεσινά δεδομένα του πληθωρισμού. Οι traders βλέπουν τον χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο ασφάλειας, ως αντιστάθμιση έναντι αυτού του κινδύνου πληθωρισμού», δήλωσε στο Reuters ο Μπομπ Χάμπερκορν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο έως και 2% την Τετάρτη και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 31 ετών.

«Η μέτρηση που είδαμε χθες θα μπορούσε να είναι άλλη μια ώθηση προς τα 1.900 δολάρια η ουγγιά για τον χρυσό», είπε ο Χάμπερκορν, προσθέτοντας ότι η αγορά δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα μια αύξηση επιτοκίων.

Τα μειωμένα κίνητρα και οι αυξήσεις επιτοκίων τείνουν να ωθήσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων προς τα πάνω, αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας του χρυσού, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός vs Bitcoin – Ποια είναι η «καλύτερη απάντηση» στον πληθωρισμό;

Η τιμή του χρυσού έχει κλιμακωθεί σε νέες κορυφές τις τελευταίες συνεδριάσεις, αφού οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά βραχυπρόθεσμα, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρεί τη στάση της ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός».

Ωστόσο, από τότε, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει ανησυχίες για μακροχρόνιο πληθωρισμό.

«Ενώ η αφήγηση είχε αναπτυχθεί στον απόηχο της συνεδρίασης της FOMC την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed θα εξετάσει τα υψηλά νούμερα πληθωρισμού… αυτοί οι αριθμοί (στοιχεία CPI) ήταν αρκετά ζεστοί για να ταρακουνήσουν την αγορά», δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν

Η τιμή spot στο ασήμι σημείωσε άνοδο 1,7% στα 25,05 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Αυγούστου.

Η πλατίνα κέρδισε 1,9% στα 1.087,75 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 2,7% στα 2.075,09 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές