Η δεύτερη, μέσα σε λίγες ημέρες, επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για την κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις γειτονικές της χώρες, αποδεικνύει και τη σοβαρότητά της. Είναι φανερό, άλλωστε, ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο – ειδικά στη θέση που βρίσκεται – δεν θα κάνει οτιδήποτε χωρίς να έχει διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη ή, έστω, την ανοχή του Κρεμλίνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι της επικοινωνίας των δύο ηγετών είχαν προηγηθεί δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις, που σήμαναν συναγερμό τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Μόσχα.

Στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 2000 μετανάστες εδώ και μερικές ημέρες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, όπου ζεσταίνονται καίγοντας κορμούς, για να μπορέσουν να αντέξουν από τις θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει το θέμα σήμερα.

Πιο κοντά το «θερμό επεισόδιο»

Η μία αφορά στην προειδοποίηση που απηύθυναν οι υπουργοί Άμυνας τω τριών χωρών της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Λευκορωσία – Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας – ότι η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί καθίσταται ολοένα πιο επικίνδυνη και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε ένοπλη σύρραξη.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι προφανές, ενέχει τεράστιους κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους. Ειδικά για την ΕΕ, καθώς η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι μέλη τόσο της ίδιας όσο και του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι πιθανή αντιπαράθεση με μια τόσο στενή σύμμαχο της Ρωσίας – η οποία έχει στείλει δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά της να περιπολούν στον εναέριο χώρο πάνω από την «καυτή ζώνη» – θα έχει άδηλη κατάληξη.

Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και μια πολύ ανησυχητική προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το Bloomberg, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η συγκέντρωση ισχυρών ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία μπορεί να προαναγγέλει μια εισβολή στη χώρα αυτή – σενάριο, πάντως, που έχει «παίξει» και στο παρελθόν χωρίς να επιβεβαιωθεί.

Η Ουκρανία στέλνει χιλιάδες στρατιώτες και ελικόπτερα στα σύνορα με Λευκορωσία

Όμως και η Ουκρανία από τη μεριά της φαίνεται ότι συγκεντρώνει μεγάλη δύναμη πυρός στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Όπως ανακοίνωσε, στην πρόθεσή της είναι να αναπτύξει χιλιάδες συνοριοφύλακες και αστυνομικούς στην περιοχή, όπως και 15 ελικόπτερα, με φόντο τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Η Ουκρανία, που μοιράζεται ένα μέρος των συνόρων με τη Λευκορωσία, στο βόρειο τμήμα της, και με την Πολωνία, στο δυτικό, προσπαθεί να αποφύγει μια ανάλογη κατάσταση στα σύνορά της.

Επομένως, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν 8.500 επιπλέον στρατιωτικούς, μεταξύ αυτών 3000 συνοριοφύλακες, 3500 μέλη της Εθνοφρουράς και 2000 αστυνομικούς στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι.

«Αεροπορικά μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβουν επίσης καθήκοντα, συγκεκριμένα 15 ελικόπτερα, τα οποία θα εγγυηθούν την κινητικότητα και, εάν χρειαστεί, θα μεταφέρουν τις δυνάμεις μας στα σύνορα», εξήγησε.

Ο Μοναστίρσκι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι Ουκρανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και η Εθνοφρουρά θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Προκειμένου να απαντήσουμε σε μια ενδεχόμενη μεταναστευτική κρίση, θα εμπλέξουμε και τα πέντε σώματα του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων χωρίς εξαίρεση», ανέφερε ο υπουργός.

Δεύτερη ενεργειακή κρίση;

Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με το ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και καιρό την Ευρώπη: Το φυσικό αέριο. Η αιτία είναι ότι ο Λουκασένκο άφησε σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίποινα έναντι της ΕΕ για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα του – οι οποίες, μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα ενδέχεται να γίνουν πιο σκληρές.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εκείνοι εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Τα θα συμβεί, άραγε, εάν εμείς κλείσουμε τις στρόφιγγες του αερίου;», είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Beta. «Γι’ αυτό, θα συνιστούσαμε στην ηγεσία της Πολωνίας, τους Λιθουανούς και άλλους ανεγκέφαλους ανθρώπους να σκέφτονται προτού μιλήσουν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι από το έδαφος της συγκεκριμένης χώρας διέρχονται αγωγοί στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη. Κυρίως δε ο Yamal, ο οποίος μεταφέρει περίπου 33 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και καλύπτει το 17% των συνολικών ποσοτήτων που εξάγει η Gazprom προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να καταλάβει τι θα σημάνει η διακοπή ή, έστω, η σημαντική μείωση της ροής μέσω αυτού, έστω και για λίγα 24ωρα.

Τουρκική εμπλοκή

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό το μέτωπο φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί έχουν κατηγορήσει την Άγκυρα και τον κρατικό αερομεταφορέα, την Turkish Airlines, ότι συμμετέχουν ενεργά στη «γέφυρα» που έχει στηθεί μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική προς τη Λευκορωσία, με σκοπό να περάσει στο έδαφος της ΕΕ.

«Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί η Τουρκία ως μέρος του προβλήματος, αν και δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο σε αυτό το θέμα», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που απορρίπτει τις κατηγορίες. Όμως, με τόσα που έχουμε δει από τον Ερντογάν, είναι να μην πιστεύει κανείς ότι έχει… χώσει την ουρά του και εκεί;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας