Για «κούφιες» υποσχέσεις σε έναν κόσμο που συνεχίζει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, παρά όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , στον απόηχο διάσκεψης για το κλίμα της Γλασκόβης.

«Οι υποσχέσεις ηχούν κούφιες όταν η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας παρά ταύτα «ενθαρρυντικές ανακοινώσεις» μετά την έναρξη της COP26 στις 31 Οκτωβρίου.

Σχεδόν 20 χώρες δεσμεύτηκαν στον τερματισμό έως το τέλος του 2022 της χρηματοδότησης προγραμμάτων για ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, σχεδόν 40 χώρες δημοσίευσαν διακήρυξη μετάβασης από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, και σήμερα, μερικές χώρες εγκαινίασαν έναν συνασπισμό για την έξοδο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Την πρόοδο χαιρέτισαν πολλές ΜΚΟ, οι οποίες υπογράμμισαν ωστόσο την απουσία χωρών που είναι μεγάλοι παραγωγοί.

Το θέμα αυτό των ορυκτών καυσίμων είναι ένα από τα επίμαχα σημεία της πρώτης εκδοχής της τελικής απόφασης που προετοίμασε η βρετανική προεδρία της COP26, η οποία ενθαρρύνει την «επιτάχυνση της εξόδου από τον άνθρακα και από τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων».

Μια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα στην οποία επιμένουν ορισμένες πλευρές, κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά που κινδυνεύει να μην είναι αποδεκτή στις χώρες παραγωγούς.

Το υπόλοιπο αυτού του προσχεδίου κειμένου δεν υιοθετείται ομόφωνα, και οι διαπραγματευτές σχεδόν 200 χωρών θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες έως αύριο, Παρασκευή στις 18.00, ακόμη και πέραν αυτής.

«Συνεχίζουμε να έχουμε μια τεράστια πρόκληση ενώπιον μας», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της COP26 ‘Αλοκ Σάρμα .«Με ανησυχεί ο αριθμός των προβλημάτων που επιμένουν στα οικονομικά θέματα την παραμονή της προγραμματισμένης λήξης» της διάσκεψης, πρόσθεσε.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις