Παρά την πανδημία, το σύνολο των εμπορεύσιμων ποσών σε ευρώ δευτερογενών απορριμμάτων γυαλιού, χαρτιού και χαρτονιού δεν άλλαξαν σημαντικά μεταξύ 2019 και 2020, ενώ όσον αφορά στα πλαστικά καταγράφηκε μείωση σχεδόν κατά 18%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat. Αυτά τα απορρίμματα συλλέγονται για ανακύκλωση και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αντί για ή παράλληλα με τις «αυθεντικές» πρώτες ύλες (δηλ. ύλες που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά).

Εμπορικό πλεόνασμα σε πλαστικό και χαρτί

Το 2020, η αγορά της ΕΕ παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα σε πλαστικά (+1 εκατομμύριο τόνοι) και χαρτί (+4,2 εκατομμύρια τόνοι) υλικών, γεγονός που υποδηλώνει διαρροή δευτερογενών πρώτων υλών.

Οι εξαγωγές δευτερογενών πλαστικών υλικών από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 1,5 εκατ. τόνους το 2020, ενώ οι εξαγωγές υλικών από γυαλί ανήλθαν σε 0,34 εκατ. τόνους και οι εξαγωγές δευτερογενών υλικών χαρτιού ανήλθαν σε 6,7 εκατ. τόνους. Σε σύγκριση με το 2019, αντιπροσώπευαν αύξηση 4%, 12% και 16% αντίστοιχα.

Το 2020, οι εισαγωγές δευτερογενών υλικών γυαλιού από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ ανήλθαν σε 0,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εισαγωγές δευτερογενών πλαστικών υλικών σε 0,6 εκατ. τόνους και χαρτιού σε 2,6 εκατ. τόνους.

Σε σύγκριση με το 2019, τα δευτερογενή υλικά γυαλιού και χαρτιού σημείωσαν αύξηση 2% και 5%, ενώ οι εισαγωγές δευτερογενών πλαστικών μειώθηκαν κατά 17%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green