Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Subaru παρουσίασε την Πέμπτη το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το Solterra, που είναι το αποτέλεσμα ενός διετούς κοινού έργου ανάπτυξης με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, την Toyota Motor Corp.

Το λανσάρισμα του οχήματος τύπου SUV έρχεται εν μέσω της επιταχυνόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο αυστηροποιούν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σχετικά με τα οχήματα, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Η Toyota ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κι αυτή την έκδοση ενός ηλεκτρικού οχήματος, το bZ4X.

Η τεχνολογική μετατόπιση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί πρόκληση για τις μικρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Subaru, που είναι λιγότερο ικανές να χρηματοδοτήσουν την ακριβή ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία για κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, να προσελκύσουν μικρότερους αντιπάλους πιο κοντά.

Εμβάθυνση συνεργασίας με Toyota

«Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι ακόμη ώριμη, επομένως θα ανταποκριθούμε σε αυτήν εμβαθύνοντας τη συνεργασία μας με την Toyota», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Subaru, Τομόμι Νακαμούρα, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του νέου αυτοκινήτου. Προς το παρόν, πρόσθεσε, το Solterra θα μπορούσε να κατασκευαστεί από την Toyota στην Ιαπωνία, αλλά η Subaru ενδέχεται να μεταφέρει την παραγωγή στην κύρια αγορά της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν θα έχει επαρκή όγκο πωλήσεων.

Η Toyota, πρωτοπόρος των υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά όντας πίσω στην αγορά EV οχημάτων, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια σειρά 15 μοντέλων BEV έως το 2025. Επίσης, σχεδιάζει να επενδύσει 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για να επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις οχημάτων της Subaru είναι λιγότερες από το ένα δέκατο αυτών της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο σε όγκο παραγωγής.

Αυτονομία 530 χλμ

Η εμπροσθοκίνητη Solterra έχει αυτονομία 530 χλμ, ενώ η τετρακίνητη έκδοση μπορεί να καλύψει απόσταση 460 χλμ με μία μόνο φόρτιση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Subaru.

Η Toyota κατέχει το ένα πέμπτο της Subaru και έχει μερίδιο 5% στη Mazda Motor Corp, η οποία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 13 ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών και BEV που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία της Toyota.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις