Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Subaru παρουσίασε την Πέμπτη το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το Solterra, που είναι το αποτέλεσμα ενός διετούς κοινού έργου ανάπτυξης με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, την Toyota Motor Corp.

Το λανσάρισμα του οχήματος τύπου SUV έρχεται εν μέσω της επιταχυνόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο αυστηροποιούν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σχετικά με τα οχήματα, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Η Toyota ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κι αυτή την έκδοση ενός ηλεκτρικού οχήματος, το bZ4X.

Η τεχνολογική μετατόπιση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί πρόκληση για τις μικρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Subaru, που είναι λιγότερο ικανές να χρηματοδοτήσουν την ακριβή ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία για κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, να προσελκύσουν μικρότερους αντιπάλους πιο κοντά.

Εμβάθυνση συνεργασίας με Toyota

«Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι ακόμη ώριμη, επομένως θα ανταποκριθούμε σε αυτήν εμβαθύνοντας τη συνεργασία μας με την Toyota», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Subaru, Τομόμι Νακαμούρα, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του νέου αυτοκινήτου. Προς το παρόν, πρόσθεσε, το Solterra θα μπορούσε να κατασκευαστεί από την Toyota στην Ιαπωνία, αλλά η Subaru ενδέχεται να μεταφέρει την παραγωγή στην κύρια αγορά της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν θα έχει επαρκή όγκο πωλήσεων.

Η Toyota, πρωτοπόρος των υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά όντας πίσω στην αγορά EV οχημάτων, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια σειρά 15 μοντέλων BEV έως το 2025. Επίσης, σχεδιάζει να επενδύσει 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για να επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις οχημάτων της Subaru είναι λιγότερες από το ένα δέκατο αυτών της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο σε όγκο παραγωγής.

Αυτονομία 530 χλμ

Η εμπροσθοκίνητη Solterra έχει αυτονομία 530 χλμ, ενώ η τετρακίνητη έκδοση μπορεί να καλύψει απόσταση 460 χλμ με μία μόνο φόρτιση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Subaru.

Η Toyota κατέχει το ένα πέμπτο της Subaru και έχει μερίδιο 5% στη Mazda Motor Corp, η οποία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 13 ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών και BEV που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία της Toyota.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης