Είναι έτοιμο να ξανακάνει την εμφάνισή του  το κίνημα «Δεν Κληρονομώ;». Ναι, λένε, μιλώντας στον «ΟΤ», ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Γιατί πρόκειται να συμβεί αυτό; Επειδή, όπως υποστηρίζουν, προστίθεται ένα επιπλέον  σημαντικό κόστος για τους κληρονόμους. Ειδικότερα σύμφωνα με τους ίδιους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποδοχή κληρονομιάς απαιτείται –ανάλογα την περίπτωση- σύνταξη τοπογραφικού και μελέτη φωτοερμηνείας- αποτύπωσης του ακινήτου επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη.

Υπενθυμίζεται πως στα  χρόνια των μνημονίων η κληρονομιά αντί για ευχή είχε μετατραπεί σε κατάρα. Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και οι δυσκολίες αντιμετώπισης της καθημερινότητας ανάγκασαν χιλιάδες κληρονόμους να αποποιούνται τις κληρονομίες- κυρίως αυτές που σχετίζονταν με ακίνητα…

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το  κίνημα «Δεν Κληρονομώ». Αποτέλεσμα, το Δημόσιο να μετατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε …κληρονόμο μιας περιουσίας που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί (!). Στα χρόνια που ακολούθησαν – με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης-  το κλίμα αντιστράφηκε με τον αριθμό των κληρονόμων που απαρνιούνται την οικογενειακή περιουσία να μειώνεται αισθητά.

Αλλάζει το τοπίο…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, ενώ μέχρι τώρα, στις αποδοχές κληρονομιάς δεν απαιτείτο καμία βεβαίωση που να σχετίζεται με το δασικό χαρακτήρα των εκτός σχεδίων ακινήτων, με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος (ΝΣΚ) που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλάζει όλο το τοπίο, με την απαίτηση είτε σύνταξης τοπογραφικού, είτε αποτύπωσης ακινήτου επί αποσπάσματος δασικού χάρτη.

Το τέλος των αποδοχών κληρονομιάς στις εκτός σχεδίου περιοχές

«Η γνωμοδότηση αυτή οδηγεί μοιραία στο τέλος των αποδοχών κληρονομιάς στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας που έχουν κυρωθεί ή θα κυρωθούν δασικοί χάρτες», επισημαίνει, ο Στράτος Παραδιάς. « Κι αυτό διότι το κόστος, είτε για τη μελέτη της σύνταξης τοπογραφικού, είτε για τη μελέτη της  φωτοερμηνείας -αποτύπωσης του ακινήτου επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολλαπλάσιο της συχνά αμελητέας αξίας των κληρονομιαίων αυτών ακινήτων».

Όταν η αποτύπωση είναι οικονομικά ασύμφορη

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, όταν μια τοπογραφική μελέτη κοστολογείται κατά μέσο όρο από 300 έως 500 ευρώ ανά ακίνητο, γίνεται κατανοητό το πρόσθετο κόστος ανά ακίνητο, ακόμη και ανά μερίδιό του (!) σε σχέση με την αξία του ίδιου του ακίνητου, η οποία μπορεί ακόμη και να υπολείπεται της αξίας της αποτύπωσης. Και εδώ, όπως λέει αρχίζουν τα προβλήματα…

Ο ίδιος παραθέτει δυο συνηθισμένα  παραδείγματα: Ακίνητο από κληρονομιά αξίας 2.000 ευρώ όπου ο κληρονόμος θα πρέπει να καταβάλει από 300 έως 500 ευρώ για αποτύπωση. Κληρονομιά αξίας 500 ευρώ που αξίζει όσο και η αποτύπωση.  Ακίνητο από κληρονομιά αξίας 300 ευρώ όπου η αποτύπωση κοστίζει 500 ευρώ.

«Όλα αυτά ισχύουν πιο έντονα σε μια κλίμακα μεριδίων  περισσότερων ακινήτων μικρής κλίμακας. Για παράδειγμα: κληρονομώ 10 ακίνητα αξίας 5.000 ευρώ όσο για μου κοστίσει η αποτύπωση τους…Κληρονομώ 12 ακίνητα αξίας 5.000 ευρώ και η αποτύπωσή τους κοστίζει 6.000 ευρώ (!). ‘Έτσι, η λύση μονόδρομος είναι η αποποίηση », επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πότε απαιτείται μελέτη φωτοερμηνείας- αποτύπωσης και πότε σύνταξη  τοπογραφικού

Όπως διευκρινίζει, αν ο κληρονομούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης, και έχει χαρακτηριστεί ως δασικού ενδιαφέροντος, τότε, ο κληρονόμος, προκειμένου να έχει ελπίδες να το διεκδικήσει, θα πρέπει να αποταθεί δασολόγο  για να κάνει σχετική μελέτη αποτύπωσης όπου θα ερμηνεύσει τις αεροφωτογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε βάθος χρόνου το ακίνητο είχε δασικό ή αγροτικό χαρακτήρα. «Το ελάχιστο κόστος της μελέτης είναι 3.000 ευρώ, ενώ για το τοπογραφικό οι τιμές –συνήθως- ξεκινούν από 300 ευρώ», συμπληρώνει. « Το τοπογραφικό χρειάζεται αν είναι υπό ανάρτηση ο δασικός χάρτης» .

Όπως επισημαίνει  η κτήση κυριότητας επί ακινήτου λόγω θανάτου (από κληρονομιά) και εφόσον δεν έχει υπάρξει αποποίηση κληρονομιάς, είναι αναγκαστικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει, πως το ακίνητο  περιέχεται «με το στανιό» στον μη αποποιηθέντα από κληρονομία κληρονόμο. Όμως με την προαναφερόμενη γνωμοδότηση, ουσιαστικά στερείται το δικαίωμα από αυτούς τους ανθρώπους  να συντάξουν  αποδοχή κληρονομιάς  και να αμφισβητήσουν ουσιαστικά τους χαρακτηρισμούς ως δασικών των ακινήτων του κυρωμένου δασικού χάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ενοίκια: Στην Ελλάδα το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη
Ακίνητα |

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στο κόστος στέγασης η Ελλάδα

Η αύξηση των ενοικίων ξεπέρασε το 30% την τελευταία πενταετία με τις προβλέψεις να μη βλέπουν αποκλιμάκωση ενώ η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων αφαίρεσε μέρος των διαθέσιμων ακινήτων για μακροπρόθεσμη ενοικίαση