
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις σημερινές Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η χώρα ανακάμπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε ασφαλή επίπεδα, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις:
1ον. Επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι ισχυρή και διατηρήσιμη, πολύ ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 7,1% το 2021, 5,2% το 2022 και 3,6% το 2023, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης προβλέπεται, αντιστοίχως, να είναι 5%, 4,3% και 2,4%.
2ον. Επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι βιώσιμος, αφού εδράζεται, κυρίως, στη σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.
Παράλληλα, προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.
3ον. Επιβεβαιώνουν ότι η ανεργία έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία διετία, παρά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, και προβλέπεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.
4ον. Επιβεβαιώνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός, τόσο το 2021 όσο και το 2022, προβλέπεται να παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης.
Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η Ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη».


Latest News

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης»
Για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επανέλαβε ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων»

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη, Ιταλία, Ελλάδα
Συγκριτική ανάλυση της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στην Ιταλία και στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2021

Χατζηδάκης: «Ως προς την ανεργία ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα του 2010»
Ο υπουργός σχολίασε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
![ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο [πίνακας με τιμές]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/plithor-600x474.png)
Πτωτικά ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Οι τιμές στα ύψη [πίνακας]
Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία διατηρούνται οι ανατιμήσεις τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης - Φωτιά πήραν και οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και καύσιμα

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20% - Οι νέοι τιμοκατάλογοι
Η… βαρυχειμωνιά εφέτος θα έρθει από τον Σεπτέμβριο

Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία
Προβλέψεις για υψηλό πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη.

Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Τι σημαίνει για την οικονομία
Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς και τις αγορές

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας - Και νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα
Ο υψηλός πληθωρισμός, πέρα από την αρνητική του επίδραση στη συνολική κατανάλωση, επηρεάζει και τις καταναλωτικές συνήθειες σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Νέο άλμα 42,7% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο
Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 53,5% και υπερκέρασε σε απόλυτα μεγέθη την ποσοστιαία αύξηση της αξίας των εξαγωγών (59,8%).