Η Αίγυπτος  κατέκτησε την κορυφή με το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική να είναι η δεύτερη και τρίτη πιο ισχυρή αγορά για επενδύσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rand Merchant Bank με τίτλο «Πού να επενδύσεις στην Αφρική 2021».

Σημειωτέον, μικρότερες χώρες όπως η Ρουάντα και η Μποτσουάνα ανέβηκαν στην κατάταξη από τη πέμπτη και δέκατη τρίτη θέση το 2020, στη τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα στην τελευταία έκθεση.

Η έκθεση υπογραμμίζει μια τάση μεταξύ των επενδυτών που είναι πρόθυμοι να παρακάμψουν τις παραδοσιακές αγορές στην Αφρική υπέρ των μικρότερων κρατών με υγιείς οικονομίες.

Η Ρουάντα, όπως φαίνεται σε μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύτηκε από την PricewaterhouseCoopers φέτος, ανέβηκε σταθερά και διατήρησε υψηλή κατάταξη στον τομέα της «ευκολίας επιχειρηματικής δραστηριότητας». Η χώρα κατέχει επί του παρόντος τη δεύτερη θέση στην ήπειρο μετά τον Μαυρίκιο, σε αυτήν την έκθεση, και είναι επίσης μία από τις δύο μόνο χώρες στην Αφρική που συγκαταλέγονται στις 50 κορυφαίες χώρες που καταγράφονται από την PwC.

Σύμφωνα με την RMB, ο χειρισμός της πανδημίας του Covid-19 από κάθε κράτος έχει αναδειχθεί ως σημαντικός δείκτης της ικανότητας μιας αγοράς να απορροφά εξωτερικούς και εσωτερικούς κραδασμούς.

«Η ικανότητα μιας κυβέρνησης να βοηθήσει την οικονομία της σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, είτε μέσω άμεσων δημοσιονομικών κινήτρων είτε μέσω της ικανότητας να κεφαλαιοποιήσει τα μεγάλα δίκτυα διανομής της, έχει καταστεί κρίσιμη», σημειώνει η έκθεσή της Rand.

«Έχουμε λοιπόν συμπεριλάβει μια δημοσιονομική βαθμολογία ως πρόσθετο πυλώνα στην κατάταξή μας με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. Αυτός ο δείκτης στοχεύει να βαθμολογήσει τις δημοσιονομικές θέσεις των κυβερνήσεων και να παρέχει μια βάση από την οποία ένας επενδυτής μπορεί να κατανοήσει μια συγκεκριμένη δικαιοδοσία».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης, οικονομολόγο της RMB Africa, Ντάνιελ Καβίσε, ένας «νέος κόσμος» απαιτεί μια νέα προσέγγιση ως προς την έκθεση και η φετινή έκδοση αξιολογεί την έκταση του αντίκτυπου της πανδημίας σκιαγραφώντας το τοπίο της ηπείρου πριν από την Covid-19 και στη συνέχεια παρουσιάζοντας μια εικόνα τόσο των πραγματικών όσο και των πιθανών αποτελεσμάτων της κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Εκεί που οι προηγούμενες εκδόσεις πρόβαλαν θετικά τις προοπτικές της Αφρικής, που διακρίθηκαν μέσω αξιόπιστων και άμεσα διαθέσιμα δεδομένων, ο Covid-19 έχει θολώσει νερά για τους αναλυτές της Rand Merchant Bank  αναγκάζοντας τους να προσαρμόσουν τη μεθοδολογία τους.

Η προσέγγιση απαιτούσε ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας. Ο Καβίσε λέει: «Δημιουργήσαμε ένα νέο σύνολο ταξινομήσεων που ενσωμάτωσαν ορισμένες από τις αναπόφευκτες προκλήσεις που προκαλούνται από τον Covid-19, εκ των οποίων η βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος ήταν μία».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές της Rand Merchant Bank οι δέκα κορυφαίες χώρες κατάταξης ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων είναι κατά σειρά προτεραιότητας

Αίγυπτος: Ενώ η οικονομία της Αιγύπτου επλήγη σκληρά από την πανδημία, ήταν επίσης από τις πρώτες που επανήλθαν σε μια πορεία ανάπτυξης. Αυτό, λόγω των γρήγορων μέτρων που εισήγαγε και του γεγονότος ότι ήταν σε ισχυρότερη βάση κατά το ξέσπασμα του Covid-19.

Μαρόκο: Η οικονομία του Μαρόκου συνεχίζει να επωφελείται από την πολιτική σταθερότητα. Ένα ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση του Covid-19 ιδρύθηκε το 2020, που αντιπροσωπεύει το 2,7% του ΑΕΠ. Τα δύο τρίτα των κεφαλαίων επρόκειτο να παρασχεθούν από ιδιωτικές πηγές και το ένα τρίτο από την κυβέρνηση.

Νότια Αφρική: Η πιο νότια χώρα της Αφρικής προσφέρει μια ισχυρή βάση παραγωγής και λιανικής που θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις περιφερειακές οικονομίες της Νότιας Αφρικής με αγαθά και υπηρεσίες.

Ρουάντα: Η Ρουάντα συνεχίζει να επωφελείται από τις προσπάθειες που έχει κάνει για να βελτιώσει το περιβάλλον λειτουργίας της. Επιπλέον, ως μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για τον Μετασχηματισμό (NST), διάφορες επενδύσεις αναμένεται να στηρίξουν τον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό τομέα τα επόμενα χρόνια.

Μποτσουάνα: Η χώρα διαθέτει υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία της επέτρεψαν να αντιμετωπίσει την οικονομική καταιγίδα που προκλήθηκε από την πανδημία καλύτερα από τις περισσότερες. Το Ταμείο Pula, ένα κρατικό ταμείο που δημιουργήθηκε το 1994 και χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος, σημαίνει ότι η δημοσιονομική εξάρτηση από το χρέος ήταν χαμηλή.

Γκάνα: Η Γκάνα εισήλθε στην τρέχουσα κρίση σε σχετικά ισχυρότερη βάση από άλλες χώρες της Αφρικής. Διαρθρωτικά, η οικονομία της έχει δει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που την τοποθετεί σε σημαντική αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον. Αυτό υποστηρίζεται από βιομηχανίες πρωτογενούς τομέα όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός και η επιτάχυνση της ανάπτυξης στον τριτογενή τομέα.

Μαυρίκιος: Με τη βοήθεια ενός εξαιρετικά ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Μαυρίκιου θα παραμείνει ένας από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας του Μαυρικίου στο μέλλον – ιδίως μέσω διασυνοριακών επενδυτικών δραστηριοτήτων και τραπεζικών υπηρεσιών.

Ακτή Ελεφαντοστού: Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις κατασκευές, τη αγροτική βιομηχανία και τις υπηρεσίες (εμπόριο, μεταφορές και ιδίως την πληροφορική). Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα επωφεληθούν από την ώθηση που παρέχουν οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2016-2020.

Κένυα: Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Κένυας να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Big Four» που επικεντρώνεται στην εκβιομηχάνιση, την καθολική υγειονομική κάλυψη, την επισιτιστική ασφάλεια και την προσιτή στέγαση θα οδηγήσουν σε γρήγορη οικονομική ανάπτυξη.

Τανζανία: Η Τανζανία βρίσκεται σε ταχεία αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να αποδοθεί σε σταθερές δημόσιες επενδύσεις από την κυβέρνηση σε βασικούς δευτερογενείς και τριτογενείς τομείς, που κυμαίνονται από τον ενεργειακό τομέα έως τις εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή