Η αμερικανική Federal Reserve χάνει την αξιοπιστία της επιμένοντας πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός, επεσήμανε σε δηλώσεις του, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

«Νομίζω πως η Fed χάνει την αξιοπιστία της. Έχω επισημάνει πως είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσει μια αξιόπιστη φωνή στο ζήτημα του πληθωρισμού, καθώς αυτό έχει τεράστιες θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ που διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι.

«Επαναλαμβάνουν (συνέχεια) την ίδια άποψη: είναι παροδικός, είναι παροδικός, είναι παροδικός. Όμως δεν είναι παροδικός» τόνισε επικριτικά, προειδοποιώντας την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα πως ρισκάρει να πράξει ένα σοβαρό λάθος πολιτικής.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η επιλογή αυτή στο ζήτημα του πληθωρισμού αποδυνάμωσε το μελλοντικό guidance της Τράπεζας και υπονόμευσε την οικονομική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Δεν πρέπει δε, να ξεχνούν –τόνισε- πως η εκτίναξη των τιμών στα καταναλωτικά είδη πλήττουν κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και ελπίζω μόνο πως η Fed θα το αντιληφθεί και θα προσπαθήσει να συμπορευθεί με τις εξελίξεις στην κοινωνία».

Θυμίζουμε πως η επίσημη θέση της Federal Reserve, όπως έχει εκφραστεί πολλές φορές και από τον Τζερόμ Πάουελ είναι πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όμως πως θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά. Αποδίδει δε, την αύξηση του δείκτη στο άνοιγμα των αγορών μετά την πανδημία, την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και τα πολύ μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία εκτιμά πως θα ξεπεραστούν σταδιακά, κάτι στο οποίο δεν συμφωνούν παράγοντες της αγοράς και στελέχη των επιχειρήσεων.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν εκτιμώντας πως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιμείνουν πολύ περισσότερο από ότι αναμένεται, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Fed θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης του ρυθμού του tapering, ήδη από τον ερχόμενο μήνα και την έναρξη της προετοιμασίας για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. «Θα πρέπει να κάνει (η Fed), ότι έχει αρχίσει ήδη να κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας, που είναι να αρχίσει να προετοιμάζει τον κόσμο για αυξημένα επιτόκια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας