Έκκληση προς τους κεντρικούς τραπεζίτες να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση του πληθωρισμού, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. Προειδοποίησε δε, για το υψηλό ρίσκο και τις επιπτώσεις που επιφέρει ο αυξημένος πληθωρισμός, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα πολύ περισσότερο από ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν.

«Η θεωρούμενη πανάκεια των προηγούμενων ετών, τα χαμηλά επιτόκια με φαινομενικά σταθερές τιμές, έχει χάσει την επίδραση της και πλέον παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες συνέπειες. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» τόνισε ο Κρίστιαν Ζέβινγκ, μιλώντας –σύμφωνα με τους «Financial Times»-, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

«Οι συνέπειες της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα γίνουν όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όσο οι κεντρικές τράπεζες καθυστερούν να λάβουν μέτρα» προειδοποίησε ο Γερμανός CEO.

Ο κ. Ζέβινγκ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική κατά της τακτικής της ΕΚΤ να χρησιμοποιεί τη στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων για να δώσει ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο σαφώς δεν είναι ο μόνος, ειδικά στους κόλπους του γερμανικού τραπεζικού τομέα, ξεκινώντας από την ίδια την Bundesbank και τον Γενς Βάιντμαν.

Οι γερμανικές τράπεζες δυσφορούν εδώ και καιρό, διότι τα αρνητικά επιτόκια «ροκανίζουν» τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Όμως, η εκτίναξη του πληθωρισμού τόσο στην ίδια τη Γερμανία, όπου ο δείκτης άγγιξε τον Οκτώβριο το 4,6% που συνιστά υψηλό τριάντα ετών, όσο και ευρύτερα στην Ευρωζώνη τους έδωσαν ένα ακόμη λόγο να κάνουν πιο… ηχηρή τη δυσαρέσκεια τους.

Βεβαίως, ο κύριος Ζέβινγκ απέφυγε να στρέψει τα βέλη του ειδικά προς την ΕΚΤ, θεωρώντας πως το ζήτημα αφορά ευρύτερα τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όμως είναι εύλογο πως αυτό που τον απασχολεί κυρίως και τον αφορά άμεσα είναι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Deutsche Bank συνέδεσε το θέμα και με τη διόγκωση των χρεών που σε κυβερνητικό, εταιρικό επίπεδο αλλά και επίπεδο νοικοκυριών έχουν αυξηθεί πέρυσι κατά 27 τρισ. δολάρια στα 226 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Οι εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές δαπανών από πολλές κυβερνήσεις ήταν εφικτές μόνο χάρη σε μια εξίσου γενναιόδωρη νομισματική πολιτική που παρεμβαίνει δραστικά στις τιμές των ομολόγων» τόνισε επικριτικά, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο «έχει σημαντικά ρίσκα και παρενέργειες, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο πολύ ταχύτερα από ότι οποιοσδήποτε οικονομολόγος είχε προβλέψει ένα χρόνο πριν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή