
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ένα άτυπο όριο λίγο κάτω από το 50% της έκδοσης χρέους κάθε χώρας, ένα στοιχείο που δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ στο παρελθόν και που υποδηλώνει την κλίμακα υποστήριξης που ήταν διατεθειμένη να παράσχει κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, το όριο αυτό, είναι σημαντικά υψηλότερο από το επίσημο όριο του 33% που ισχύει για το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (APP).
Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζητούν να μην κατονομαστούν, αποκαλύπτουν ότι το εν λόγω πλαφόν για τα ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τεθεί στο 60% αντί του 50% που ισχύει για το APP.
Τέτοια επίπεδα καθοδηγούν τις πράξεις αγοράς ομολόγων χωρίς να συνιστούν νομικό περιορισμό στην ελευθερία δράσης της ΕΚΤ.
Τα ποσοστά αυτά αναφέρθηκαν σε μια πρόσφατη παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που εξέταζε πόσο αγοραστικό χώρο έχει ακόμη η Τράπεζα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Η παρουσίαση έγινε ενόψει των κρίσιμων ζητημάτων που θα κληθούν να επιλύσουν τον Δεκέμβριο κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ θα καθορίσουν το μέλλον των αγορών ομολόγων.
«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχουν ένα λειτουργικό ανώτατο όριο για να εργαστούν, ακόμη και αν δεν είναι νόμιμο», δήλωσε η Imogen Bachra, στρατηγικός αναλυτής ποσοστών στη NatWest Markets. «Μόλις έκανα λίγους υπολογισμούς στους φακέλους και φαίνεται ότι είναι ήδη πάνω από αυτό το όριο στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, οπότε ίσως δεν είναι αυστηρό όριο».
Όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε για πρώτη φορά τις αγορές ομολόγων το 2015, έθεσε ένα όριο στο μερίδιο του χρέους οποιασδήποτε χώρας θα αγόραζε για να «διασφαλίσει τη λειτουργία της αγοράς και τη διαμόρφωση των τιμών καθώς και για να μετριάσει τον κίνδυνο η ΕΚΤ να γίνει κυρίαρχος πιστωτής της ζώνης του ευρώ».
Οι αξιωματούχοι εισήγαγαν επίσης κανόνες που υπαγόρευαν ότι το ποσοστό των αγορών σε κάθε έθνος θα πρέπει να ακολουθεί έναν υπολογισμό σχετικό με το μέγεθος της οικονομίας του.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκίνησαν το Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Είπαν τότε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζονται ως μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν θα υπόκεινται στους κανόνες προηγούμενης έκδοσης.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η στήριξη που παρέχει η EKT στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω του έκτακτου προγράμματος (PEPP) που εφαρμόζει λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.


Latest News

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.