Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» ενέκριναν σήμερα το νέο, διευρυμένο πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ κατηγορεί τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι έχει εξαπολύσει μια «υβριδική επίθεση» κατά της Ευρώπης, προκαλώντας τεχνητή κρίση στα σύνορα με τη γνωστή μέθοδο της εργαλειοποίησης των προσφύγων.

«Ο Λουκασένκο απαιτεί από εμάς να άρουμε όλες τις κυρώσεις. Εμείς θα δώσουμε σήμερα τη δική μας απάντηση: Θα ενισχύσουμε και θα καταστήσουμε πιο αυστηρές της κυρώσεις», δήλωσε πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός Χέικο Μάας, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικράτησε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, οι νέες κυρώσεις θα πλήττουν συγκεκριμένα πρόσωπα και (επιχειρηματικές, κυρίως) οντότητες, που εκτιμάται πως έχουν άμεση σχέση με την παρούσα κρίση.

Πλήγμα στην Belavia, τη γλίτωσαν οι Turkish Airlines

Ανάμεσά τους είναι, όπως αναμενόταν, ο κρατικός αερομεταφορέας Belavia, που δεν θα μπορεί μελλοντικά να νοικιάζει αεροσκάφη από ευρωπαϊκές εταιρείες. Εκτιμάται ότι, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στις Βρυξέλλες, η Belavia νοικιάζει περισσότερα από τα μισά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί για τις πτήσεις της, ενώ ανάμεσα στους βασικούς «παρόχους» της περιλαμβάνονται η δανέζικη Nordic Aviation Capital και η ιρλανδική AerCap.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 η Belavia πραγματοποίησε 28 και 31 απευθείας πτήσεις αντιστοίχως από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ. Μέχρι τον Ιούλιο, όμως, ο αριθμός αυτός είχε υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας στις 65.

Ανάλογη αύξηση σημείωσαν και οι πτήσεις της Turkish Airlines – από 32 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στις 64 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο κρατικός αερομεταφορέας της Τουρκίας απειλήθηκε επίσης με κυρώσεις, κάτι που αποτράπηκε όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει πλέον την επιβίβαση υπηκόων του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης στις πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα