Ανάπτυξη 7,9% το 2021 και 2,7% ετησίως την διετία 2022-2023 αναμένει για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley εκτιμώντας μάλιστα πως η Moody’s θα προχωρήσει την Παρασκευή σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «Ba3» σε ««Ba2», με αποτέλεσμα να ταυτιστεί έτσι με τις βαθμολογίες «ΒΒ», του καναδικού οίκου DBRS, η οποία είναι ίδια με αυτές των αμερικανικών οίκων Fitch και Standard & Poor’s. Ετσι το ελληνικό αξιόχρεο απέχει πλέον με βάση τις αξιολογήσεις και των τεσσάρων αυτών οίκων που δέχεται η ΕΚΤ για να αγοράζει ομόλογα των κρατών μελών χωρίς εξαιρέσεις κατά δύο «σκαλοπάτια» από την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές και οικονομικό επιτελείο, αναμένουν πως η επενδύσιμη κατηγορία (investment grade), δύσκολα μπορεί να έρθει πριν από το 2023, καθώς η πρόσφατη αναβάθμιση από την «Scope Ratings» σε «ΒΒ+»,- ένα μόλις «σκαλοπάτι» μακριά από τον στόχο-, δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, εκτός εάν ο Γερμανικός οίκος που φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευρωπαϊκή απάντηση στους αποκαλούμενους «τέσσερεις μεγάλους» πάρει την έκκριση από την ΕΚΤ (έχει υποβάλει σχετική αίτηση), νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμένεται.

Οι θετικοί καταλύτες

Σύμφωνα με την Morgan Stanley η ελληνική οικονομία μπόρεσε να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα ήδη από το δεύτερο τρίμηνο με τη βοήθεια του τουρισμού και της άρσης των lockdowns, ενώ μεσοπρόθεσμα κινητήριος δύναμη θα αποτελέσουν οι επενδύσεις και οι ροές των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα η θετική δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με το άνοιγμα και των εκτός Ευρώπης ταξιδιών, ενώ η εικόνα της μεταποίησης και της κατανάλωσης παραμένουν ισχυρές σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Να σημειωθεί πως κοινή είναι η εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο, με την Κομισιόν να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022 έναντι π.χ. προβλέψεων 7,9% και 5% αντίστοιχα της UBS, 8,6% και 3,8% της Bank of America και 7,5% και 5% της HSBC.

Να σημειωθεί ότι για το 2021 η Capital Economics ανέβασε τον πήχη στο 8,5%, έναντι 8,6% της Scope Ratings, 8,2% της Moody’s Analytics, 8,8% της Citigroup και 7,95% του μέσου όρου των προβλέψεων (consensus), αρκετά δηλαδή πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο (+6,1%) της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία